Antena 3 CNN Coronavirus Românii care se vor vaccina anti COVID-19 vor primi adeverințe: "Va fi un document medico-legal. Ca un bilet de ieșire din spital"

Românii care se vor vaccina anti COVID-19 vor primi adeverințe: "Va fi un document medico-legal. Ca un bilet de ieșire din spital"

Șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că toate persoanele care vor fi vaccinate anti COVID-19 vor primi o adeverință, în limba română sau în engleză, pe hârtie sau în format electronic, care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.

Românii care se vor vaccina anti COVID-19 vor primi adeverințe: "Va fi un document medico-legal. Ca un bilet de ieșire din spital"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    17 Dec 2020   •   10:30

"Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital", a precizat medicul militar.

„În cazul în care, Doamne ferește, apare o reacție adversă, necunoscută. Se va controla dacă s-au respectat condițiile de păstrare, de transport ale vaccinului, criteriile de calitate, după care trebuie să facem trasabilitatea lotului de vaccin cu persoana vaccinată să vedem dacă e o problemă cu lotul respectiv.

Persoana vaccinată poate să se vaccineze la București și să înregistreze o reacție adversă fiind la Suceava. Acolo trebuie să dovedească, uite, am făcut vaccinul. Credem că este important ca fiecare persoană să aibă acest document”, a explicat Gheorghiță, potrivit HotNews.ro

De asemenea, vaccinările antiCOVID-19 vor fi înregistrate, într-un modul special, în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor. Totodată, STS dezvoltă o platformă pentru programări la vaccinare. 

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că, în acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.

Dr. Valeriu Gheorghiţă: "România poate începe vaccinarea anti-COVID pe 27 decembrie"

"În momentul de față, Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul ăsta se pregătesc celelalte șase centre de stocare. Încă de mâine (joi - n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare. Toate echipamentele sunt achiziționate (...) Capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze la Cantacuzino și încă 200.000 de doze la centrele regionale", a precizat Gheorghiţă.

El a menționat că primele persoane vaccinate vor fi din corpul sanitar al primlelor zece spitale COVID-19.

Comisia Europeană: "Începem această campanie pe 27 decembrie

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat miercuri că toate cele 27 de state din Uniunea Europeană ar putea începe campaniile de vaccinare în acceași zi, sugerând data de 27 decembrie. "Este un cadou de Crăciun pentru toți cetățenii", a afirmat și vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

După ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat marți că va decide autorizarea vaccinului împotriva coronavirusului cu 8 zile mai devreme, pe 21 decembrie, șefii Comisiei Europene se gândesc la demararea campaniilor de vaccinare în toate statele membre UE pana la finalul anului. 

"În sfârşit, de acum într-o săptămână, primul vaccin va fi autorizat, aşadar vaccinările vor putea începe imediat în toate statele UE.", a declarat Președinta Comisiei Europene în Parlamentul European. 

 

×
Subiecte în articol: vaccin COVID-19
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close