Antena 3 Coronavirus Nutriția bolnavilor de cancer, mai importantă în pandemie decât oricând! ”Un organism slăbit nu este o situație pe care ne-o dorim acum”

Nutriția bolnavilor de cancer, mai importantă în pandemie decât oricând! ”Un organism slăbit nu este o situație pe care ne-o dorim acum”

28 Apr 2020   •   15:05
Nutriția bolnavilor de cancer, mai importantă în pandemie decât oricând! ”Un organism slăbit nu este o situație pe care ne-o dorim acum”
Sursa foto: Pixabay

Trăim vremuri excepționale cu o pandemie care a aruncat planeta într-o criză sanitară uriașă. Și, din păcate, bolnavii de cancer, alături de cei cu boli cardiovasculare sau diabet sunt în prima linie a riscului de infectare cu complicații. Imunitatea pusă deja la grea încercare de diagnosticul oncologic ar putea răspunde cu greutate atacului noului coronavirus. Un aspect extrem de important pentru acești pacienți – aproape 400.000 în România - și familiile care îi sprijină este – sau ar trebui să fie - asigurarea unei alimentații cât mai corecte, complete și suficiente. De ce? 

“Nutriția joacă un rol crucial în imunitatea unui bolnav, iar imunitatea joacă la rândul ei un rol important în infecția cu Covid-19 care bulversează în aceste zile întreg mapamondul. Pacienții oncologici români nu prea acordă mare atenție nutriției în general, dar în această perioadă ar trebui să o facă.  În funcție de tipul tumorii, până la 85% dintre pacienții diagnosticați cu cancer se confruntă cu o scădere involuntară în greutate. Iar o scădere cu doar 5 % a greutății corporale a unui suferind de cancer poate prezice o durată de supraviețuire mai mică. Un organism slăbit nu este o situație pe care ne-o dorim în plină pandemie”, explică Dr. Isabela Komporaly.

Însă riscul ca bolnavii oncologici să mănânce mai puțin și nu în proporțiile nutriționale corecte este mare. Sfătuiți – absolut corect – să limiteze deplasările și să evite aglomerația, mulți au liste de cumpărături scurte și nu mai dau însemnătate unei nutriții optime. Grija pentru hrana corectă este undeva jos într-o listă cu griji precum “să scad la maximum riscul infectării”, “să continui tratamentul cu toate măsurile de prevenție respectate”, “să aflu cum îmi va afecta starea de urgență schema de terapie”. Există însă soluții simple și la îndemână, în special în perioade ca aceasta când cumpărăturile sunt rărite spre binele tuturor. Sunt acele suplimente nutritive ca o hrană concentrată, bogate caloric și ușor de consumat. 

’’Oamenii de știință au dezvoltat băuturi extrem de concentrate, cu o formulă bine calculată a nutrienților, cu multe proteine, mulți acizi grași, puțini carbohidrați și cu o valoare calorică de 400 kcal/200 gr. E ca și cum consumi echivalentul unei mese cu ciorbă și fel principal consistent doar din acel pahar de băutură-supliment. Piața acestor produse este într-o continuă dezvoltare în întreaga lume, în Europa Medifood cu produsele Medidrink concepute în Elveția și-a asumat rolul de pionier în cercetarea și dezvoltarea unor produse bazate pe evidențe științifice și pe profilul pacienților’’, declară Teodora Ioana, reprezentant Medifood România

De altfel, cercetătorii atrag atenția asupra ghidurilor de nutriție dedicate COVID-19 care subliniază importanța unei alimentații complete a pacienților și în lupta cu noul coronavirus. Recomandarea experților care au realizat un astfel de ghid este ca bolnavii de COVID-19 să fie evaluați și din punct de vedere nutrițional atunci când sunt internați, iar cei cu risc crescut de malnutriție să primească suplimente, în special proteine, ca să poată lupta cu infecția. Se pune accent pe proteine în alimentația pacientului oncologic pentru că imunitatea este corelată cu masa musculară proteică. 

’’Un aport proteic ridicat reduce imunosupresia cauzată de terapie, îmbunătățește funcțiile imunitare, reduce complicațiile, menține nivele plasmatice de albumină, principala proteină din plasma umană cu multiple funcții importante. Un aport crescut de acizi grași omega-3 reduce cașexia și sporește greutatea corporală, reduce nivelul proteinelor de fază acută implicate în inflamație’’, explică Dr. Komporaly

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close