Antena 3 CNN Coronavirus OMS susţine că vaccinul de la AstraZeneca trebuie folosit în continuare

OMS susţine că vaccinul de la AstraZeneca trebuie folosit în continuare

Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există vreun motiv pentru a nu utiliza vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca. Purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, susține că nu există dovezi care să ateste faptul că serul poate duce la apariția unor cheaguri de sânge.

OMS susţine că vaccinul de la AstraZeneca trebuie folosit în continuare
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    13 Mar 2021   •   09:25

„Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”, „nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.

Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

„Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete”, a subliniat ea.

„Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza”, a adăgat Margaret Harris.

Specialiștii europeni: Serul AstraZeneca nu este periculos

Agenția Europeană a Medicamentul a declarat, în urma unei anchete preliminare, că nu există niciun indiciu că vaccinul produs de AstraZeneca a provocat moartea infirmierei din Austria care a primit serul din lotul suspect.

Reprezentanții agenției dau asigurări că nu există riscul unei coagulări sanguine mai puternice în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. 

În total, 17 state au primit vaccinul AstraZeneca din lotul oprit de la administrare. 

Comisia Europeană a declarat că va respecta decizia Agenției Europene a Medicamentului și că, prin urmare, nu își va revizui recomandarea pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca. 

Până la 9 martie, din cele aproximativ 3 milioane de persoane vaccinate în Europa, doar 22 au decedat după ce au primit serul. Nu există însă nicio dovadă că există o legătură între vaccinarea cu serul de la Astra Zeneca și decese. 

”Vă atrag atenția asupra faptului că AEM a adoptat o poziție preliminară în cazul Austriei, în care, dacă nu mă înșel, au spus că nu există niciun indiciu că vaccinul a creat aceste probleme”, a declarat Stefan De Keersmaecke, purtător de cuvânt Comisia Europeană.

Lista țărilor care au oprit administrarea dozelor AstraZeneca din cele două loturi suspecte

Scandalul Astra Zeneca ia amploare în toată lumea după ce aproape 20 de ţări au luat decizia de a suspendă, total sau parţial, vaccinarea cu acest ser. 30 de reacții adverse puternice au stârnit îngrijorare, deși medicii nu pot spune clar în acest moment, dacă sunt provocate de serul produs în Marea Britanie.

Agenţia italiană a Medicamentului a blocat distribuirea dozelor AstraZeneca din lotul ABV2856, în urmă a trei decese considerate suspecte. Este vorba despre un militar în vârstă de 43 de ani, care a făcut stop cardiac, la o zi după inocularea cu AstraZeneca. 

Alte două decese considerate suspecte, care au survenit după vaccinare, sunt investigate de autorităţile italiene.Vaccinarea cu AstraZeneca continuă în Italia cu doze din alte alte loturi. Iar autorităţile au transmis italienilor să nu se lase descurajaţi de aceste incidente. S-au ferit să spună că există o legătură directă între aceste decese şi vaccinarea cu AstraZeneca, înainte de finalizarea anchetei. 

Probleme au fost și cu serurile din tranşa ABV5300, iar prima ţară care a raportat incidente a fost Austria. Ţara a scos din circulație acest lot de vaccinuri AstraZeneca, după ce o asistentă medicală, care a primit serul, a murit în urmă unor probleme de coagulare a sângelui iar o altă a fost spitalizată cu o embolie pulmonară. Î

În total, 17 ţări europene au luat decizia de a suspendă temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv. Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, la fel şi agenţiile naţionale. 

ŢĂRI CARE AU RAPORTAT PROBLEME CU LOTUL ASTRAZENECA ABV5300

LITUANIA

ESTONIA

LUXEMBURG

LETONIA

IRLANDA

DANEMARCA

BULGARIA

CIPRU

AUSTRIA

GRECIA

SUEDIA

OLANDA

POLONIA

SPANIA

FRANŢA

ISLANDA

NORVEGIA

×
Subiecte în articol: astrazeneca
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close