Antena 3 CNN Coronavirus Lista țărilor care au oprit administrarea dozelor AstraZeneca din cele două loturi suspecte

Lista țărilor care au oprit administrarea dozelor AstraZeneca din cele două loturi suspecte

Scandalul Astra Zeneca ia amploare în toată lumea după ce aproape 20 de ţări au luat decizia de a suspendă, total sau parţial, vaccinarea cu acest ser. 30 de reacții adverse puternice au stârnit îngrijorare, deși medicii nu pot spune clar în acest moment, dacă sunt provocate de serul produs în Marea Britanie.

Lista țărilor care au oprit administrarea dozelor AstraZeneca din cele două loturi suspecte
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    12 Mar 2021   •   11:55

Se vorbește despre două "loturi problemă", fiecare având câte un milion de doze

Agenţia italiană a Medicamentului a blocat distribuirea dozelor AstraZeneca din lotul ABV2856, în urmă a trei decese considerate suspecte. Este vorba despre un militar în vârstă de 43 de ani, care a făcut stop cardiac, la o zi după inocularea cu AstraZeneca. 

Alte două decese considerate suspecte, care au survenit după vaccinare, sunt investigate de autorităţile italiene.Vaccinarea cu AstraZeneca continuă în Italia cu doze din alte alte loturi. Iar autorităţile au transmis italienilor să nu se lase descurajaţi de aceste incidente. S-au ferit să spună că există o legătură directă între aceste decese şi vaccinarea cu AstraZeneca, înainte de finalizarea anchetei. 

Potrivit ANSA, consecinţele acestui scandal sunt însă vizibile. Oamenii sunt speriaţi, şi din ce în ce mai mulţi îşi anulează programările sau cer să fie inoculaţi cu Pfizer în loc de AstraZeneca. În imagini vedeți cum autoritățile suspendă vaccinarea cu lotul ABV2856, într-un centru din Cosenza. 

După incidentele din Italia, şi la noi au fost carantinate peste patru mii de doze de vaccin AstraZeneca, din acelaşi lot care ar fi creat probleme în Peninsulă. Peste 77 de mii de doze au fost utilizate deja însă. 

În Franţa, încă din prima parte a lunii februarie, presă avertiza că medici şi personal sanitar, imunizaţi cu prima doză a vaccinului AstraZeneca, au raportat puternice efecte secundare. Nu sunt însă singurele probleme pentru compania britanico-suedeză. 

Mai multe țări europene au anunțat joi suspendarea campaniilor de vaccinare cu AstraZeneca

Un adevărat tsunami s-a declanşat ieri după ce, rând pe rând, mai multe ţări au anunţat suspendarea campaniilor de vaccinare cu AstraZeneca. Decizia a fost luată în Danemarca, Islanda şi Norvegia unde, până se clarifică situaţia, nimeni nu mai face vaccinul AstraZeneca. Problemele au apărut după ce la mai multe persoane vaccinate au fost depistate cheaguri de sânge.

Probleme au fost și cu serurile din tranşa ABV5300, iar prima ţară care a raportat incidente a fost Austria. Ţara a scos din circulație acest lot de vaccinuri AstraZeneca, după ce o asistentă medicală, care a primit serul, a murit în urmă unor probleme de coagulare a sângelui iar o altă a fost spitalizată cu o embolie pulmonară. Î

În total, 17 ţări europene au luat decizia de a suspendă temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv. Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, la fel şi agenţiile naţionale. 

România NU a primit doze din acest lot. AstraZeneca insistă că vaccinul este sigur și citez că "nu au existat incidente confirmate de efecte adverse serioase asociate cu acest vaccin."

ŢĂRI CARE AU RAPORTAT PROBLEME CU LOTUL ASTRAZENECA ABV5300

LITUANIA

ESTONIA

LUXEMBURG

LETONIA

IRLANDA

DANEMARCA

BULGARIA

CIPRU

AUSTRIA

GRECIA

SUEDIA

OLANDA

POLONIA

SPANIA

FRANŢA

ISLANDA

NORVEGIA

 

×
Subiecte în articol: doze astrazeneca loturi suspecte
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close