"Am înțeles că decizia în ceea ce privește administrarea acestui vaccin revine fiecărei țări. Deci responsabilitatea va veni și va trebui să fie luată la nivel național, pentru că nu s-a venit cu o concluzie clară", a spus ea la Decisiv.
Având în vedere că EMA a lăsat la latitudinea fiecărei țări ce se va întâmpla și cum va fi administrat serul de la AstraZeneca, medicul Carmen Dorobăț este de părere că pacienții ar trebui să facă anumite analize înainte de vaccinare. Astfel, cadrele medicale ar putea avea o bază în care să recomande vaccinul de la AstraZeneca sau nu.
"Nu s-a venit cu o astfel de concluzie pentru că nu există un lot, din punct de vedere statistic, care să spună cu precizie proporția la care trebuie să ne așteptăm la astfel de reacții adverse, uneori tragice și aș mai adăuga proporția pacienților la care trebuie să fim atenți, eventual să facă anumite analize de sânge sau evaluări înainte de administrarea acestui vaccin.
Dacă aș vorbi din poziția unui vaccin nu mi-ar fi comod să merg la medici specialiști sau la alte analize înainte de a face un anumit vaccin. Tocmai de aceea așteptăm informații mult mai categorice din partea organelor competente. (...) Noi trebuie să fim foarte atenți în momentul în care ni se cere o părere în ceea ce privește vaccinarea cu AstraZeneca. Întrebările vin și vin din ce în ce mai mult", a mai spus Carmen Dorobăț, la Antena 3.
EMA, concluzie în privința vaccinului de la AstraZeneca
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a prezentat, miercuri, mult-așteptatele concluzii ale evaluării vaccinului AstraZeneca, la o zi după ce un oficial al agenției a recunoscut că există o legătură, încă insuficient documentată, între imunizarea cu acest vaccin şi apariția cheagurilor de sânge.
Comitetul de siguranță EMA (PRAC) a conchis că situațiile în care au apărut "cheagurile neobișnuite de sânge" în condițiile unui număr scăzut de trombocite pot fi enumerate printre efectele secundare rare ale Vaxzevria - denumirea curentă a AstraZeneca, se menționează într-un comunicat de pe site-ul Agenţiei.
"Pe ansamblu, beneficiile AstraZeneca în imunizarea anti-COVID depășesc riscurile, iar AstraZeneca s-a dovedit un vaccin eficace în cel mai înalt grad", a spus şefa EMA, Emer Cooke, în conferința de presă de la sediul Agenţiei.