Antena 3 CNN Coronavirus Trebuie să fiu testat pentru coronavirus? Cum are loc testarea și cum decurge procesul

Trebuie să fiu testat pentru coronavirus? Cum are loc testarea și cum decurge procesul

Autoritățile din toată lumea luptă din greu pentru a încetini și pentru a stopa, în cele din urmă, răspândirea noului coronavirus, iar testarea reprezintă un factor important în acest proces.

Trebuie să fiu testat pentru coronavirus? Cum are loc testarea și cum decurge procesul
Sursa foto: pixabay.com
18 Mar 2020   •   15:25

Maureen Ferran, expert în virusologie și biologie moleculară, a răspuns recent la câteva întrebări de bază despre modul de funcționare a testelor de diagnosticare cu coronavirus și despre persoanele care ar trebui să fie testate. 

Cine este testat?

Potrivit acestuia, sunt două categorii de persoane care ar trebui să fie supuse testelor: cele care au simptome sau cele care au luat contact direct cu o persoană infectată. 

Principalele simptome ale coronavirusului sunt febra, tusea seacă și respirația scurtă. Simptomele sunt foarte asemănătoare unei viroze, tocmai de aceea doar un medic poate hotărî dacă există motive, sau nu, ca persoana respectivă să fie testată.

Inițial, erau testate doar persoanele care prezentau simptome, dar care avuseseră și contact cu o persoană infectată. Surpriza oficialilor din sănătate a fost însă când câteva persoane care nu avut contact cu o persoană cunoscută infectată cu coronavirus au fost testate pozitiv. 

Atât timp cât numărul testelor este limitat, medicii sunt sfătuiți să testeze doar persoanele cu motive serioase de suspiciune de infectare cu coronavirus. 

Cum decurge testarea?

Procesul de testare este extrem de ușor și poate fi făcut aproape oriunde, spun autoritățile. Acesta constă în prelevarea de mostre de salivă din gâtul și nasul pacientului, acestea urmând să fie trimise către un laborator. 

Chiar dacă testarea în sine este atât de simplă, lucrurile se complică în momentul în care mostra ajunge la laborator. 

Cu ajutorul unui procedeu numit reacție în lanț a polimerazei prin transcripție inversă, medicii caută material genetic al coronavirusului, cu alte cuvinte, ARN-ul. Această metodă transformă orice ARN viral în ADN. Apoi, acest ADN este multiplicat de milioane de ori, până când există destule copii pentru a fi studiate de către aparatura de laborator.

Dacă materialul genetic al virusului se găsește în eșantion, înseamnă că persoana este infectată cu coronavirus. 

Rezultatele unui test durează între 24 și 72 de ore și sunt destul de precise, posibilitatea unei erori fiind extrem de mică, scrie sciencealert.com.

×
Subiecte în articol: test coronavirus Maureen Ferran
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close