Antena 3 CNN Coronavirus Omicron se poate transmite de la o persoană la alta, fără ca acestea să fie în contact

Omicron se poate transmite de la o persoană la alta, fără ca acestea să fie în contact

Varianta Omicron este extrem de contagioasă, este concluzia la care au ajuns toți experții până în acest moment. Cu toate acestea, se pare că distanțarea socială nu mai este atât de eficientă precum în cazul celorlalte tulpini.

Omicron se poate transmite de la o persoană la alta, fără ca acestea să fie în contact
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    08 Feb 2022   •   11:00

Specialiștii avertizează că persoanele infectate cu COVID pot elibera particule și picături de fluide respiratorii, care conțin virusul SARS CoV-2 în aer, atunci când expiră și nu numai. Același lucru se întâmplă când vorbesc, fac exerciții fizice, cântă, tușesc sau strănută.

Aceste picături pot varia ca dimensiune de la vizibile la microscopice. 

Picăturile sau particulele de aerosoli variază într-o gamă largă de dimensiuni – de la vizibil la microscopic. Odată ce picăturile și particulele infecțioase care poartă virusul și transmit infecția sunt expirate, acestea se deplasează cu ușurință către alte persoane. Astfel încât, în spațiile închise, picăturile și particulele foarte fine continuă să se răspândească prin aer și transmit infecția. 

Deoarece COVID-19 se transmite prin contactul cu fluidele respiratorii purtătoare de virus infecțios SARS-CoV-2, o persoană poate fi expusă de la o altă persoană infectată care tușește sau vorbește în apropierea ei. De asemenea, poate fi expusă prin inhalarea particulelor de aerosoli răspândite de persoana infectată la o anumită distanță.

Transmiterea COVID-19 prin inhalarea virusului în aer poate avea loc la distanțe mai mari de 2 metri. Particulele de la o persoană infectată se pot deplasa într-o încăpere întreagă sau spațiu interior.

Mai mult decât atât, particulele pot rămâne în aer după ce persoana infectată a părăsit camera – ele pot rămâne în aer ore în șir în unele cazuri.

Cineva poate fi, de asemenea, expus prin stropire și pulverizare de fluide respiratorii direct pe membranele mucoase. Răspândirea poate apărea uneori și prin contactul cu suprafețele contaminate, deși această variantă este acum considerată mai puțin probabilă, scrie epa.gov.

Deși riscul de infecție prin inhalarea particulelor purtătoare de virus scade în general odată cu distanța față de persoanele infectate, unele circumstanțe cresc riscul de infecție:

  • atunci când sunteți într-o cameră închisă, în special în medii în care ventilația este inadecvată
  • în timpul activităților care cresc emisia de fluide respiratorii, precum strigatul, cântatul sau exercițiile fizice
  • când timpul de expunere este lung (mai mult de câteva minute)
  • în spații aglomerate, în special când masca este purtată necorespunzător

 

×
Subiecte în articol: omicron
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close