Antena 3 CNN Coronavirus Pacientii oncologici. Cum se pot proteja în această perioadă? (P)

Pacientii oncologici. Cum se pot proteja în această perioadă? (P)

Pacienții oncologici și cei care au învins cancerul fac parte dintr-o categorie vulnerabilă, cu grad ridicat de risc în fața infectării cu covid-19. Sistemul lor imunitar este slăbit în timpul tratamentului, dar și dupa acesta, așadar efectele pot fi fatale.

Pacientii oncologici. Cum se pot proteja în această perioadă? (P)
23 Apr 2020   •   09:56

Pentru a afla cât este de periculos coronavirsul pentru bolnavii de cancer, am stat de vorbă cu dr. Roxana Mustață, medic specialist oncologie medicală și radioterapie în cadrul MedLife Craiova.

Cum se desfașoară tratamentele pacienților cu cancer în această perioadă?

Dr. Roxana Mustață: În contextul pandemiei cu noul Coronavirus, tratamentele oncologice nu se schimbă. Măsurile de precauție devin ceva mai severe. De ce doar puțin mai severe? Pentru că, și în absența pandemiei, pacienții aflați în curs de tratament oncologic, sunt pacienți mai fragili, care necesită o atenție specială. Diferența este că, în situația actuală, aceștia au fost instruiți suplimentar și repetat, cu privire la măsurile riguroase de igienă personală, să evite complet contactul cu persoane necunoscute sau despre care nu au informații cu privire la starea de sanatate și să poarte în afara locuinței mănuși și mască de protecție.

Ce pot face pacienții oncologici și cei care s-au luptat recent cu boala pentru a se proteja de virus?

Dr. Roxana Mustata: Pacienții care au terminat tratamentul oncologic și se afla în perioada de monitorizare activă, sunt în marea majoritate persoane imunocompetente și care trebuie să se supună cu rigurozitate măsurilor de prevenție general impuse la nivel național.

Este infecția cu covid-19 mai periculoasă decât altele pentru această categorie?

Dr. Roxana Mustață: Infecția cu noul coronavirus nu este neaparat mai periculoasă decât oricare altă infecție, la această categorie de pacienți este periculoasă orice fel de infecție, dar caracteristicile epidemiologice specifice face ca regulile să devină mult mai riguroase și în consecință necesită condiții noi de adaptare a personalului medical. Din fericire, un personal medical competent și dedicat, cu un suport logistic eficient și resurse financiare adecvate și corect distribuite, poate face față acestui context pandemic cu succes.

Au fost luate măsuri speciale pentru aceștia în cadrul MedLife?

Dr. Roxana Mustață: Aș spune mai degrabă că sunt considerate necesare, mai multe măsuri de organizare, atât cu privire la pacienți, cât și la personalul medical, măsuri care sunt deja aplicate în cadrul MedLife. În ceea ce privește pacienții se recomandă:

  • Separarea completă, mai mult decât cea impusă de regulile generale, a circuitului pacienților – față de cel al personalului medical și cel de suport logistic
  • Crearea unui spațiu de triaj, la intrarea în cladire, în care personalul dedicat activitații de triaj epidemiologic (instruit special și echipat corespunzator) să poată selecta persoanele care pot să intre în clinică.
  • Crearea unui salon/cabinet, în care să fie evaluate persoanele suspecte sau cu contacte suspecte, până la stabilirea atitudinii față de aceștia.
  • Interzicerea, cu exceptare pentru situații complet evaluate, a pătrunderii aparținătorilor în secția clinică.
  • Echiparea pacienților din secția clinică cu mască, halat de unica folosință și încalțăminte de unică folosință, precum și folosirea de cearceafuri de unică folosință și fețe de pernă de unică folosință, schimbate ori de câte ori este nevoie
  • Planificarea riguroasă, pe ore, a pacienților, astfel încât să se poată păstra, pe toată durata spitalizării , limita de distanță de 2 metri între pacienți.
  • Monitorizare clinică și de laborator mai atentă în vederea depistării precoce și prevenirii imunosupresiei induse de medicamente precum și a altor complicații la administrarea medicamentelor, astfel încât să fie redusă la zero necesitatea apelării echipajelor de urgență
  • Temporizarea, în limite medicale rezonabile, a intervențiilor chirurgicale, până la restabilirea unui program de deplăsari obișnuit – prin abordarea fiecărui caz în parte de către o comisie multidisciplinară (oncolog, radioterapeut, imagist, chirurg, urolog etc.). În acest context, un sistem medical complex – așa cum este cel oferit de MedLife poate face față bine unei astfel de provocări. În cadrul sistemului MedLife pacienții pot beneficia de chimioterapie clasică, imunoterapie și terapii moleculare, gratuit (contract CAS), servicii de radioterapie și chirurgie oncologică.
  • Acordarea de către casele de asigurări de sănătate a posibilitații consultațiilor on-line și eliberării de documente medicale on –line este o reală „gură de oxigen” în toată această situație, și cred că, în măsura în care este posibil, ar trebuie ca o parte din aceste măsuri să rămână valide și după încheierea acestei perioade.

Privitor la personalul medical:

  • Echipament complet, suplimentar față de cel standard pentru situațiile obișnuite: masca (purtată permanent), halat de unică folosință (peste uniforma standard, mănuși schimbate ori de câte ori este considerat necesar)
  • Testarea periodică a personalului medical pentru noul Coronavirus
  • Distribuirea personalului medical pentru activitatea clinică și ambulatorie astfel încât un pacient să ia contact cu maxim 3 persoane din cadrul personalului medical.
  • Distribuirea programului astfel încât să existe posibilitatea unei pauze în activitate de 10 minute la fiecare 2 ore

Sumarizând aspectele menționate anterior, cred că adaptare profestionisă trebuie să fie obiectivul fiecărei unități medicale oncologice în contextul actual și în acest mod putem avea încredere că, până la final, vom trece cu bine, pacienți și personal medical, peste această situație deosebită. Îmi place să cred că parte din modificarile bune făcute în mod accelerat acum, vor continua și după încheierea acestei situații pandemice și că vom putea învăța să devenim mai performanți chiar și în condiții dificile.

­­­­_________________________

Acest articol este parte a demersului MedLife – Izolaţi, dar împreună. Susţinut de medici şi specialişti, demersul este menit să informeze corect şi să ofere suport medical şi emoţional celor care au nevoie. #izolatidarimpreuna vorbeşte despre solidaritate şi despre cum putem acţiona responsabil în tot acest timp: prin izolare, prin informare corectă şi prin dedicare, cu empatie şi căldură, putem depăşi acest impas. Împreună facem ca adaptarea la aceste noi condiţii să fie mai uşoară. Să scăpăm de incertitudini, să fim responsabili şi rezilienţi în faţa provocării cu care ne confruntăm. Învăţăm să fim uniţi, prezenţi unii pentru ceilalţi, chiar dacă o facem de la distanţă, să ne protejăm pe noi, dar şi pe cei care au cea mai mare nevoie. Pentru că în noi stă puterea de a schimba traiectoria acestei perioade şi pentru că fiecare dintre noi poate face diferenţa. Dacă crezi că acest articol poate să fie şi altora de ajutor, te rugăm să îl dai mai departe.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close