Antena 3 CNN Coronavirus Simptomele înșelătoare ale Omicron. De ce este atât de ușor confundat cu o simplă răceală

Simptomele înșelătoare ale Omicron. De ce este atât de ușor confundat cu o simplă răceală

Majoritatea experților în sănătate sunt de acord că simptomele Omicron sunt diferite față de cele date de variantele anterioare. Unele dintre aceste simptome COVID sunt ușor de ignorat, altele sunt ciudate pentru că nu sunt de obicei asociate cu astfel de infecții.

Simptomele înșelătoare ale Omicron. De ce este atât de ușor confundat cu o simplă răceală
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    03 Ian 2022   •   10:08

Dr Clara Gluck, directorul medical de la Oklahoma City-County Health Department a explicat recent că simptomele date de infectarea cu  OMICRON sunt adesea mai puțin severe decât cele date de varianta Delta, ceea ce face dificilă diagnosticarea infecției.

„Cum vremea este așa cum este, oamenii cred că este vorba de alergii, pentru că nu au simptome severe”, a spus aceasta. 

Are bucăți din virusuri care dau răceala

Totodată, experta susține că simptomele date de tulpina Delta pot fi confundate foarte ușor cu cele ale unei răceli obișnuite. Primele simptome ale variantei Omicron sunt febră, oboseală și usturime în gât.

„Sunt de fapt simptome care apar în tractul respirator superior”, a spus experta.

De fapt, Omicron are un cod genetic asemănător cu cel al unei răceli obișnuite. Acesta este, de fapt, motivul pentru care poate fi confundat atât de ușor cu o viroză, scrie DCNews

Teoria emisă de experți despre apariția acestei variante este aceea că, de fapt, coronavirusul a suferit mutațiile - cele circa 50 de mutații  - care au dus la apariția OMICRON după ce o persoană imunocompromisă (cu HIV) ar fi fost infectată și ar fi rămas în corpul acesteia suficient de mult cât să preia material generic de la o răceală comună.  

Un studiu publicat pe platforma OSF Preprints la începutul lunii decembrie, arată de fapt că în materialul genetic al variante OMICRON se găsesc fragmente din cele ale virusurilor care dau răceala comună. 

Cercetătorii au notat că acele mici particule preluate de la virusurile are dau răceala comună „ar putea însemna că virusul mutant se transmite mai ușor, în timp ce produce doar variante ușoare sau asimptomatice” de boală COVID. 

Risc de spitalizare mult mai mic

Specialiștii vin însă și cu vești bune. Potrivit unui studiu realizat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, pacienții infectați cu Omicron au cu 50% până la 70% mai puține șanse de a avea nevoie de îngrijiri spitalicești, comparativ cu variantele anterioare.

Așadar, riscul de spitalizare este de o treime față de varianta Delta, potrivit analizei britanice a celor peste un milion de cazuri de boală COVID dată de ambele tipuri în ultimele săptămâni.

„Protecția împotriva spitalizării prin vaccinuri este bună împotriva variantei Omicron. O doză din orice vaccin a fost asociată cu un risc redus de spitalizare cu 35% în rândul cazurilor simptomatice cu varianta Omicron, 2 doze cu o reducere cu 67% până la 24 de săptămâni după a doua doză și un risc redus cu 51% la 25 sau mai multe săptămâni după a doua doză. O a treia doză a fost asociată cu un risc redus de spitalizare cu 68% (interval de încredere 95% 52 până la 82%) în comparație cu persoanele similare nevaccinate. Când riscul redus de spitalizare a fost combinat cu eficacitatea vaccinului împotriva bolii simptomatice, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării a fost estimată la 52% după o doză, 72% la 2 până la 24 de săptămâni după doza 2, 52% la 25+ săptămâni după doza 2 și 88% 2 săptămâni după o doză de rapel”, notează oficialii britanici în comunicatul dat publicității.

Primul semn că ești infectat cu Omicron! 89% din pacienți au raportat acest simptom

Potrivit experților, simptomele noii variante de coronavirus sunt diferite de celelalte variante cunoscute, cum ar fi Delta, care anterior era dominantă în Marea Britanie.

Un raport recent al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a constatat că 89% dintre cei infectați cu Omicron au toți același prim semn că sunt infectați cu COVID-19.

Oamenii de știință au raportat că cei care au fost testați pozitiv cu noua variantă prezintă tuse uscată și senzația de zgârietură în gât. Unele dintre celelalte simptome timpurii includ oboseala, congestia sau rinoreea, scrie Mirror.com.

×
Subiecte în articol: omicron
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close