Antena 3 CNN Români care dezvoltă România Centrul BufKids, centru pentru elevi, dar şi pentru comunitate | Români care dezvoltă România

Centrul BufKids, centru pentru elevi, dar şi pentru comunitate | Români care dezvoltă România

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:26 18 Dec 2023 Modificat la 11:26 18 Dec 2023

Centrul BufKids a fost construit special pentru a-i ajuta pe elevi să meargă mai departe la şcoală, cei mai mulţi dintre ei provenind din familii vulnerabile care reușesc cu greu să le ofere acces la educație și la o alimentație echilibrată.

Petruța Stănescu, Director Executiv Asociația Hercules: “Centrul de zi înseamnă locul în care copiii vin înainte sau după orele de şcoală, îşi fac temele, diverse activităţi, oferim masa de prânz şi ajutor familiilor.”

Ajutorul suplimentar constă în rechizite, alimente sau haine, iar copiii merg şi în tabere sau excursii. Banii pentru aceste proiecte sunt obţinuţi din vânzarea produselor făcute chiar de ei. Acesta este, de altfel, şi modelul de bune practici construit la Buftea. 

Petruța Stănescu, Director Executiv Asociația Hercules: „Am organizat părinţii copiilor să vină la curăţenie în centru. Noi avem o echipă foarte mică, un asistent social şi două profesoare.”

Asistenta socială este, la rândul ei, o fostă beneficiară a asociaţiei. Şi-a petrecut anii de şcoală în alt centru similar, iar acum îşi doreşte să dea mai departe ce a primit. Centrul din Buftea a fost construit cu ajutorul a peste 1000 de voluntari. Dintre care peste 300 sunt de la finanţatorul proiectului.

Irina Butnaru, Corporate Communications Manager & Spokeperson PENNY: „Din 2019 am venit aici şi de atunci ne implicăm cu mai multe grupe de colegi, fiecare coleg a muncit la un perete, şi e aşa un sentiment foarte plăcut când revenim aici şi ne dăm seama că am muncit cu mâinile astea două.”

De altfel, acesta e şi conceptul în baza căruia fac proiecte cei de la Habitat for Humanity România. 

Roberto Pătrășcoiu, Director Național Habitat for Humanity România: „Mergem acolo unde îşi doreşte şi comunitatea să se implice, noi nu dăm un peşte, noi dăm o undiţă.”

La Buftea, copiii vin în două schimburi, iar în curând vor beneficia şi de masa de prânz gătită în cantina proprie a centrului. O cantină ultramodernă, ce va respecta principiile de eficiență energetică pentru a menține costurile pentru utilități cât mai mici şi care va avea două roluri. Va hrăni copiii, dar va aduce şi comunitatea împreună. 

Roberto Pătrășcoiu, Director Național Habitat for Humanity România: „Va fi ca un hub comunitar, va oferi mâncare şi altor categorii defavorizate, se vor organiza şi alte evenimente.”

Întreg proiectul a fost posibil datorită colaborării dintre asociaţia care administrează acum centrul, Habitat For Humanity România şi lanţul de magazine PENNY. Compania are o strategie clară de dezvoltare din perspectiva implicării sociale, o strategie dezvoltată pe trei piloni esenţiali: sortiment sustenabil, energie, climă şi resurse și angajaţi şi societate.

  • Peste 1000 de voluntari au fost implicaţi în construirea centrului social de la Buftea
  • Cantina socială va deservi cei 50 de copii care merg la centru, dar va fi un loc și pentru evenimentele dedicate comunității
  • Strategia PENNY cuprinde 3 piloni esenţiali: Sortiment sustenabil | Energie, climă și resurse | Angajați și societate
×
x close