Antena 3 CNN Economic Așteptările sumbre ale românilor de la piața imobiliară, în 2024: Scumpiri cu până la 20% la locuințe

Așteptările sumbre ale românilor de la piața imobiliară, în 2024: Scumpiri cu până la 20% la locuințe

Aproape jumătate dintre românii care vor să își cumpere un apartament se așteaptă ca prețurile acestora să crească o dată cu începutul noului an.

Așteptările sumbre ale românilor de la piața imobiliară, în 2024: Scumpiri cu până la 20% la locuințe
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    04 Ian 2024   •   14:45

În 2023, piața imobiliară din România a înregistrat o creștere la prețurile imobilelor și ofertă tot mai restrânsă. Potrivit unui studiu, aproape jumătate dintre cumpărători se așteaptă la noi majorări ale prețurilor în 2024.

Astfel, conform datelor înregistrate de studiu, 47% dintre cumpărători se așteaptă să vadă creșteri ale prețurilor pe piața imobiliară. Dintre aceștia, cei mai mulți (49%) consideră că majorările se vor situa în intervalul 10%-20%, în timp ce 13% dintre ei cred că scumpirile ar putea să depășească 20%.

Citește și: Produsele care se scumpesc în România, din 2024. Pentru ce vor plăti românii mai mult

Alți 30% dintre respondenți sunt de părere că prețurile ar urma să crească pe parcursul anului în curs cu până la 10%.

Majorări ale prețurilor sunt anticipate și de către principalii jucători activi în sectorul imobiliar. Principalele argumente sunt cererea care se menține la un nivel ridicat, oferta tot mai restrânsă de locuințe disponibile la vânzare și pachetele de finanțare mai atractive la care se anticipează că vor avea acces cumpărătorii în 2024.

Pe de altă parte, unii români sunt mai optimiști și speră ca prețurile să scadă. 23% dintre cumpărători consideră că pe parcursul anului acesta nu se vor înregistra fluctuații semnificative la nivelul prețurilor practicate pe piața imobiliară, în timp ce alți 30% anticipează unele scăderi ale prețurilor.

Dintre aceștia din urmă, cei mai mulți respondenți (37%) consideră că ne putem aștepta să vedem ieftiniri cu 10%-20%, în timp ce aproape 30% sunt de părere că prețurile proprietăților ar putea să se reducă și cu mai bine de 20% în 2024, potrivit studiului realizat de Imobiliare.ro și Unlock Market Research.

×
Subiecte în articol: piata imobiliara 2024 romani locuinte scumpiri
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close