Antena 3 CNN Economic Auto Industria auto americană, salvată, pentru moment, printr-un împrumut de 13,4 miliarde dolari

Industria auto americană, salvată, pentru moment, printr-un împrumut de 13,4 miliarde dolari

Industria auto americană, salvată, pentru moment, printr-un împrumut de 13,4 miliarde dolari
19 Dec 2008   •   16:12

Guvernul federal american va oferi un împrumut de 13,4 miliarde de dolari constructorilor auto de la Detroit, General Motors şi Chrysler, a anunţat, vineri, CNN, citând un comunicat al Casei Albe. Din februarie ar putea fi disponibili încă patru miliarde de dolari, potrivit administraţiei Bush. Împrumuturile au ca scop stabilizarea financiară a constructorilor auto americani, până în martie 2009, moment în care producătorii trebuie să demonstreze că sunt viabili din punct de vedere financiar.
?Termenii şi condiţiile finanţării oferite de trezorerie vor facilita restructurarea industriei auto interne, va preveni falimentul în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic, şi-l va proteja pe contribuabil prin asigurarea faptului că doar firmele viabile din punct de vedere financiar vor primi această finanţare?, se arată în comunicatul Casei Albe, citat de CNN.
Preşedintele Bush însuşi a anunţat planurile Casei Albe de a furnuiza finaţarea pe termen scurt a industriei auto americane aflată în pericol de faliment. Finanţarea va fi asigurată din cei 700 de miliarde de dolari din programul Paulson, de salvare a sistemului financiar american. Preşedintele a spus că împrumutul va oferi producătorilor auto posibilitatea de a arăta că pot fi eficienţi din punct de vedere economic.
"Dacă lăsăm piaţa liberă să stabilească în continuare regulile, aproape cu siguranţă vom ajunge la prăbuşirea firmelor din sectorul auto şi la falimentul acestei industrii în totalitate" care, spune liderul american, ar arunca America într-o criză economică ?care nu va avea repercusiuni doar asupra industriei auto?.
În urmă cu o zi, grupul Chrysler a anunţat că întrerupe activităţile la toate uzinele deţinute pentru cel puţin o lunădin cauza dificultăţilor majore pe fondul crizei financiare.
Mai mult de 30.000 de salariaţi şi membri sindicali se vor afla, începând de vineri, în şomaj tehnic, în urma închiderii uzinelor Chrysler din Statele Unite, Canada şi Mexic. Acestea produc mărcile Chrysler, Jeep şi Dodge.
Grupul american a luat această decizie din cauza problemelor financiare, a prăbuşirii vânzărilor auto dar şi pe fondul accesului din ce în ce mai dificil la credite.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: General Motors Chrysler Ford imprumut
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close