Antena 3 CNN Economic Auto Câți litri mai sunt în rezervor când se aprinde martorul de combustibil și câți kilometri poți merge cu el aprins

Câți litri mai sunt în rezervor când se aprinde martorul de combustibil și câți kilometri poți merge cu el aprins

Există un număr considerabil de persoane interesate să afle câți litri de benzină mai sunt în rezervor atunci când se aprinde martorul de combustibil și câți kilometri mai pot parcurge cu acest martor activat.

Câți litri mai sunt în rezervor când se aprinde martorul de combustibil și câți kilometri poți merge cu el aprins
Sursa foto: Getty Images I kckate16
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Sep 2023   •   14:00

De-a lungul timpului, mulți șoferi au fost curioși să afle detalii despre mașinile lor, chiar dacă asta presupunea să rămână pe marginea drumului lângă o mașină care nu mai pornește sau, dimpotrivă, pentru a preveni astfel de situații neplăcute.

Una dintre curiozitățile comune ale șoferilor este legată de cât combustibil mai rămâne în rezervor atunci când se aprinde martorul de golire a rezervorului.

De multe ori, șoferii preferă să alimenteze cu o sumă mai mică, sperând că vor putea parcurge cât mai mulți kilometri cu rezervorul pe jumătate gol.

Trebuie să înțelegem că niciun producător auto nu dorește ca proprietarii de mașini să rămână pe marginea drumului cu rezervorul gol, ceea ce ar avea un impact negativ asupra reputației lor.

Citește și: Trei greșeli de circulație care te lasă pieton. Abaterile minore care pot duce la suspendarea permisului

Prin urmare, producătorii au tendința de a fi mai pesimiști atunci când vine vorba de indicarea nivelului de combustibil rămas în rezervor.

De obicei, martorul de rezervor gol se aprinde atunci când autonomia estimată ajunge la aproximativ 50 de kilometri

Calculul autonomiei se bazează pe o medie de consum, ceea ce face dificil să estimăm cantitatea exactă de combustibil rămasă în litri.

Pentru o medie de consum de 7 litri la 100 de kilometri, probabil că mai sunt în jur de 3,5 litri de combustibil rămași.

Cu toate acestea, producătorii auto tind să ofere o marjă de siguranță generoasă, astfel că în rezervor se află întotdeauna mai mult combustibil decât minimul necesar pentru a parcurge 50 de kilometri.

Câți kilometri poți merge "pe roșu”

Cu toate acestea, cât de departe poți merge consumând acest combustibil până la ultima picătură depinde în mare măsură de stilul tău de condus. Dacă media de consum înregistrată după aprinderea martorului este mai mică decât cea calculată la ultimul plin, vei putea merge mai mult de 50 de kilometri.

Pe de altă parte, dacă conduci cu viteză mare sau agresiv, combustibilul se va epuiza mai rapid și vei putea parcurge mai puțini kilometri.

De ce nu este bine să mergi cu martorul de combustibil aprins

În general, este recomandat să nu conduci cu martorul de combustibil aprins.

Chiar dacă acest martor nu indică o urgență (deoarece este de culoare galbenă), este important să nu-l ignori.

Funcționarea motorului pe rezerva de benzină din fundul rezervorului poate duce la blocarea pompei de combustibil cu impurități sau la supraîncălzirea acesteia, deoarece pompa folosește combustibilul pentru răcire.

Este recomandat să păstrezi cel puțin un sfert (1/4) din rezervor pentru a evita astfel de probleme, potrivit Promotor.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close