Antena 3 CNN Economic Avuţia netă a românilor a ajuns la un maxim istoric în 2020. BNR: "Rezistenţa populaţiei la şocuri s-a îmbunătăţit considerabil"

Avuţia netă a românilor a ajuns la un maxim istoric în 2020. BNR: "Rezistenţa populaţiei la şocuri s-a îmbunătăţit considerabil"

Avuţia netă a populaţiei se situează la un maxim istoric, înregistrând o creştere cu 6% în 2020 faţă de 2019, iar activele imobiliare continuă să aibă o pondere majoritară (75%), se menţionează în "Raportul asupra stabilităţii financiare", publicat de Banca Naţională a României.

Avuţia netă a românilor a ajuns la un maxim istoric în 2020. BNR: "Rezistenţa populaţiei la şocuri s-a îmbunătăţit considerabil"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    22 Iul 2021   •   18:53

"Rezistenţa sectorului populaţiei la şocuri s-a îmbunătăţit considerabil comparativ cu situaţia dinaintea crizei anterioare. Capacitatea populaţiei de a face faţă unor condiţii nefavorabile este sporită şi de consolidarea avuţiei nete (creştere cu 6 la sută, decembrie 2020 faţă de decembrie 2019), situându-se la un maxim istoric, atât pe palierul deţinerilor de active imobiliare, dar mai ales pe cel de active financiare, categoria din urmă conferind un grad de lichiditate mai ridicat în contextul necesităţii acoperirii unor situaţii neprevăzute", potrivit BNR.

Banca Naţională a României apreciază că rezistenţa sectorului populaţiei la şocuri este importantă în contextul pandemiei COVID-19 atât din punct de vedere macroeconomic, cât şi din perspectiva stabilităţii financiare.

"Din acest punct de vedere, rezistenţa sectorului populaţiei s-a îmbunătăţit considerabil comparativ cu situaţia dinaintea crizei financiare din anul 2008, în condiţiile în care ponderea serviciului datoriei în venitul disponibil s-a diminuat. Această dinamică a fost susţinută, de la începutul anului 2019, de evoluţia robustă a pieţei muncii şi de măsurile BNR cu privire la limitarea gradului maxim de îndatorare în accesarea de împrumuturi de la instituţiile de credit", se precizează în raportul BNR.

"Îndatorarea totală a populaţiei şi-a continuat trendul ascendent, însă ritmul de creştere a încetinit comparativ cu anul precendent"

"Activele financiare reprezintă aproximativ 24 la sută din total, spre deosebire de zona euro, unde acestea reprezintă aproximativ 45 la sută din avuţia populaţiei, având un ritm de creştere de 8,8 la sută pentru perioada analizată. Acest decalaj pune în evidenţă capacitatea scăzută de a mobiliza capital intern şi dependenţa de atragerea capitalului străin.

În structură, dintre activele financiare, sectorul populaţiei îşi manifestă predispoziţia către instrumente sigure, de tipul numerarului şi depozitelor (reprezintă circa 39 la sută din total activelor financiare ale sectorului) fiind urmate de investiţii de tipul pensiilor private", se menţionează în raportul BNR.

"Îndatorarea totală a populaţiei şi-a continuat trendul ascendent, însă ritmul de creştere a încetinit comparativ cu anul precendent (5,1 la sută în luna martie 2021 faţă de martie 2020, comparativ cu 7,4 la sută în aceeaşi perioadă a anului precedent), situându-se la valoarea de 172,5 miliarde lei. La baza evoluţiei a stat majorarea cu 10 la sută a creditului ipotecar, pe când soldul creditului de consum a fost stabil.

Raportată la PIB, datoria totală a sectorului populaţiei a crescut cu 0,9 puncte procentuale în luna martie 2021 faţă de perioada similară din anul 2020, pe fondul declinului produsului intern brut în contextul situaţiei provocate de pandemia COVID-19", conform raportului BNR.

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close