Antena 3 Economic Banci AVAS cere declasificarea documentelor gestionate Bancorex

AVAS cere declasificarea documentelor gestionate Bancorex

22 Sep 2009   •   10:43
AVAS cere declasificarea documentelor gestionate Bancorex
Sursa foto: bancorex

AVAS vrea declasificarea documentelor gestionate de fosta Bancă Română de Comerţ Exterior (Bancorex) între 1968 şi 1989, care includ, printre altele, planurile de import-export ale României sau balanţele de venituri şi cheltuieli ale populaţiei din perioada respectivă, potrivit Mediafax.

"AVAS a considerat că este necesară declasificarea tuturor documentelor gestionate de fosta Bancă Română de Comerţ Exterior în perioada 1968-1989. După cum ştiţi, în aceea perioadă erau clasificate ca secrete de stat planurile de import-export ale României, balanţele de credit şi plăţi centralizate, planul valutar şi rapoartele asupra îndeplinirii lor, balanţele de venituri şi cheltuieli băneşti ale populaţiei, stadiul tratativelor pentru importuri şi exporturi. Sigur că pentru istorici şi cei care-şi fac astăzi doctorate este un lucru deosebit şi cred că opinia publică are nevoie să cunoască", a declarat pentru Mediafax Mircea Ursache, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Autoritatea pregăteşte un proiect de act normativ care va fi înaintat spre aprobare Guvernului.

Ursache crede că această măsură va fi "foarte interesantă" şi pentru analiştii economici, iar accesul la acest tip de documente trebuie să fie liber.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close