Antena 3 CNN Economic Banci Băncile, obligate să păsuiască datornicii

Băncile, obligate să păsuiască datornicii

Băncile, obligate să păsuiască datornicii
Sursa foto: protofel bani
12 Feb 2009   •   17:29

Băncile nu mai pot executa silit datornicii fără a prezenta clienţilor mai multe variante de refinanţare sau reeşalonare a ratelor. După ce guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă ce reglementează activitatea băncilor, Senatul a introdus unele amendamente.
Astfel, rău platnicii vor fi mai întâi înştiinţaţi de posibila executare silită şi li se vor prezenta diferinte soluţii, printre care reeşalonarea ratelor sau refinanţarea creditului. ?Băncile pot să-i execute silit în continuare pe datornici. Dar doar dacă constată că aceştia sunt de rea-credinţă. Prin această lege vrem să protejăm clienţii care prin măsuri de majorare a dobânzilor luate de bancă nu mai pot continua plata creditului.
Acum, dacă banca decide să mărească dobânzile la credit, trebuie să ţină cont şi de posibilităţile financiare ale clientului. Dacă acesta demonstrează băncii că la vechea valoare a ratei putea să plătească, însă noua valoare mărită îl pune în imposibilitatea de a mai putea plăti, banca este obligată să regândească modul de rambursare în funcţie de posibilităţile financiare ale clientului?, a declarat senatorul Iulian Urban, citat de Cotidianul.
Proiectul de lege menţionează în plus: ?Imposibilitatea consumatorului de acceptare a condiţiilor referitoare la modificarea conţinutului clauzelor contractuale referitoare la costuri nu dă dreptul furnizorului de servicii financiare să denunţe unilateral sau să rezilieze contractul fără o propunere de reeşalonare a graficului de rambursare ori fără o propunere de refinanţare a creditului raportat la veniturile actuale ale consumatorului?, arată proiectul legislativ.
De asemenea, băncile nu mai pot modifica dobânzile din contract după bunul plac, doar invocând condiţiile de piaţă. Măsura s-a impus după ce în toamna anului trecut, băncile au dublat în unele cazuri rata care trebuia plătită de un client, prin modificarea unilaterală a prevederilor contractuale.
Conform noilor norme băncile nu pot modifica dobânda dacă nu este prevăzută în contract. În plus, Protecţia Consumatorilor poate da amenzi de 500.000 de lei daqcă legea nu este respectată.
Actul normativ trebuie aprobat şi de Camera Deputaţilor pentru a intra în vigoare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close