Antena 3 CNN Economic Banci Capcana în care pot cădea românii care transferă bani în felul acesta

Capcana în care pot cădea românii care transferă bani în felul acesta

Românii pot să cadă foarte ușor într-o capcană de care foarte puțini știu. Este vorba de o metodă ilegală folosită în general de infractori.

Capcana în care pot cădea românii care transferă bani în felul acesta
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    24 Mar 2022   •   16:33

ING a transmis clienţilor săi un mesaj care conţine atât avertizarea cu privire la această capcană, cât și recomandările de rigoare:

Iată mesajul băncii:

Cineva te combină și tu pici de vină

Fereşte-te întotdeauna de persoanele necunoscute care îţi propun să transferi banii lor prin conturile tale. În spatele acestei cerinţe se ascund, de cele mai multe ori, afaceri ilegale şi periculoase pentru care poţi ajunge să răspunzi şi tu în faţa legii. Asta pentru că, fără să îți dai seama, devii cărăuș de bani, cunoscut și ca "money mule".
Ce este un "money mule"?    

Un "money mule" este în traducere directă un "cărăuș de bani", o persoană care transferă prin conturi "curate" sume de bani obținute în mod ilegal de infractori, cu scopul de a ascunde beneficiarul real al banilor și sursa lor. De cele mai multe ori banii sunt obţinuţi prin phishing, malware, vânzări de bunuri fictive şi alte fraude.

Folosind această practică grupările de crimă organizată reuşesc să spele banii şi să le piardă urma în orice colţ al lumii. Dacă îi ajuţi, devii şi tu complice la activitatea lor ilegală.

Câteva principii care te ajută să te fereşti de probleme:

- Când o propunere de colaborare sună PREA BINE ca să fie adevărată cel mai probabil NU ESTE!

- Ai grijă la ofertele nesolicitate şi la cele care promit CÂŞTIGURI RAPIDE. Rişti să susţii un întreg lanţ de infracţiuni!

- Atenţie la mesajele nesolicitate pe e-mail sau în social media prin care ţi se oferă câştiguri facile, mai ales când mesajele sunt greu de înţeles şi cu greşeli gramaticale.

- Ai grijă la oportunităţile de angajare care oferă venituri substanţiale cu un EFORT MINIM sau fără cerinţe minime de educaţie şi experienţă.

- Dacă ai primit un e-mail suspect, NU îi răpunde şi NU accesa link-uri din conţinutul lui.

- Verifică datele companiei care îţi face oferta de angajare, mai ales dacă este din străinătate.

- Nu comunica datele contului tău bancar persoanelor pe care nu le cunoști.

- Crezi că ai putea fi un cărăuş de bani? Anunţă imediat POLIŢIA şi BANCA la care ai conturile!

×
Subiecte în articol: ING
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close