Antena 3 CNN Economic Banci Conversia creditelor din euro în lei, avantajoasă la un curs de 4,5 lei/euro

Conversia creditelor din euro în lei, avantajoasă la un curs de 4,5 lei/euro

Conversia creditelor din euro în lei, avantajoasă la un curs de 4,5 lei/euro
Sursa foto: leu ºi euro
30 Ian 2009   •   14:58

În contextul deprecierii monedei naţionale, o variantă pentru cei care au contractat credite în valută, mai ales în euro, ar fi conversia împrumuturilor în lei. Multe instituţii de credit oferă clienţilor posibilitatea conversiei împrumuturilor, contra unui comision care ajunge, de regulă, la 1%.
"Nu recomandăm clienţilor noştri să îşi transforme în lei creditele luate în alte valute, cel puţin nu creditele pe termen lung", au declarat reprezentanţii RBS România, adăugând că acest lucru va determina creşterea costurilor pe toată durata creditării şi nu doar în intervalul în care leul se depreciază. "Dobânzile la creditele în lei sunt un pic mai mari decat la finanţările în euro. În prezent, deprecierea leului nu a depăşit diferenţa dintre cele două valori ale dobânzilor", au mai explicat aceştia.
Conversia unui credit din euro în lei ar putea fi convenabilă la un curs de minimum 4,5 lei/euro, dacă diferenţialul de dobândă este foarte mic, de 2-3 puncte procentuale. În cazul în care diferenţialul dintre dobânzile la creditele în lei şi cele în euro depăşeşte 10 puncte procentuale, conversia ar fi profitabilă pentru client abia la un curs mai mare de 5,6 lei/euro.
La conversia unui credit din lei în euro, clientul va suporta două creşteri ale sumei împrumutate în lei, susţin experţii RBS. Prima va fi înregistrată în momentul schimbării leilor în euro, iar a doua va avea loc când România va trece de la leu la euro, ca monedă oficială.
Pentru 2009, prognozele cele mai pesimiste anunţă un curs de 4,7 lei euro, unii analişti estimând şi o apreciere spre 4 lei/euro la finele anului. În aceste condiţii, o eventuală conversie poate fi costisitoare, dacă riscul valutar aferent creditului în euro este mai mic decât costul creditului în lei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: RBS curs valutar
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close