Antena 3 CNN Economic Banci Escrocheria secolului. Peste 20 de bănci au anunţat pierderi după frauda lui Bernard Madoff

Escrocheria secolului. Peste 20 de bănci au anunţat pierderi după frauda lui Bernard Madoff

Escrocheria secolului. Peste 20 de bănci au anunţat pierderi după frauda lui Bernard Madoff
16 Dec 2008   •   11:34

În plină criză financiară, un nou cutremur a lovit Wall Street-ul, replicile acestuia simţindu-se până departe, în Europa şi Japonia. După ce frauda de 50 de miliarde de euro a fostului şef Nasdaq a fost descoperită, mai multe bănci din întreaga lume au anunţat pierderi datorate expunerii la ?fondul de investiţii? al lui Bernard Madoff.
Dacă luni şase bănci din Europa anunţau pierderi cumulate de 5 miliarde de euro, după frauda lui Madoff, marţi apar noi informaţii despre băncile care au de pierdut milioane de euro. Şi, potrivit blogului jurnalistului Dan Popa, lista se actualizează de la o oră la alta.
Peste 20 de bănci şi 15 fonduri de investiţii de pe toate continentele au anunţat expuneri de milioane de euro. Printre acestea, nume marei precum RBS, Societe Generale sau UniCredit.
În Franţa, Natixis, BNP-Paribas, Axa, Dexia, Societe Generale, Credit Agricole şi Groupama au anunţat pierderi de peste un miliard de euro. În Spania, Santander, BBVA, 9 fonduri d epensii şi 3 asiguratori au expuneri de aproximativ 400 milioane de euro. Mai mult banca Santander, a anunţat că prin fondul Optimal, clienţii ei ar putea pierde 2,33 miliarde euro.
În Italia, UniCredit, Banco Popolare şi Banca Svizzera Italiana au pierderi de peste 100 de milioane de euro, şi suma ar putea fi mai mare, deşi reprezentanţii Băncii Svizzera Italiana neagă expunerile la frauda lui Madoff. Băncile din Marea Britanie sunt printre cele mai lovite, HBSC, RBS şi fondul d einvestiţii Man Group anunţănd expuneri de aproximativ 2 miliarde de euro.
Mai multe bănci private de talie mica din Elveţia au anunţat că au investit 5 miliarde de dolari în afacerea Madoff. UBS si Crédit Suisse susţin că nu sunt expuşi în niciun fel la escrocheria fostului şef Nasdaq.
Şi băncile de pe continentul asiatic au anunţat pierderi. În Japonia, Monura Holdings a pierdut peste 300 milioane de dolari, iar în Coreea de Sud, 3 bănci şi un asigurator au anunţat că au investit în fondul lui Madoff aproximativ 95 milioane de dolari.
Lista completă a băncilor şi companiilor care au suferit pierderi în urma a ceea ce s-ar putea numi ?escrocheria secolului? o puteţi vedea pe blogul jurnalistului Dan Popa.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Bernard Madoff frauda bancara
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close