x close

Fitch: Ieşirea Greciei din zona euro ar pute declanşa retrageri semnificative de depozite din România

de G.S.    |    17 Iun 2012   •   13:31
Fitch: Ieşirea Greciei din zona euro ar pute declanşa retrageri semnificative de depozite din România Foto: Mediafax/AFP

O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea declanşa în România "retrageri semnificative" de depozite de la subsidiarele băncilor elene, precum şi un avans al creditelor neperformante, în cazul unei deprecieri prelungite şi puternice a leului, a declarat un analist Fitch pentru agenţia Mediafax.
   
Chiar dacă în declin, cota de piaţă a băncilor elen în România este încă substanţială, iar Banca Naţională a României (BNR) va susţine, probabil, instituţiile de credit dacă apar dificultăţi privind lichidităţile, în timp ce o injecţie directă de capital din partea statului este incertă.
   
"Fitch consideră că ar exista incertitudini ridicate în privinţa unei injecţii directe de capital din partea statului la subsidiarele elene, având în vedere dificultăţile politice şi angajamentul pentru consolidare fiscală. Chiar dacă băncile ar primi capital, aceasta ar fi considerată doar o soluţie temporară", a declarat pentru MEDIAFAX analistul Keranka Dimitrova.
   
BNR are o capacitate mai mare de a asigura lichidităţi în lei, dar şi rezerve valutare considerabile. În plus, România are un acord preventiv cu FMI şi UE, notează analistul Fitch.
   
Sistemul bancar românesc nu pare a fi expus direct la datoria de stat a Greciei, iar băncile sunt bine capitalizate, însă creditele neperformante se află la un nivel ridicat (circa 16% la sfârşitul primului trimestru) şi nu au atins încă punctul maxim. Rezervele pentru credite neperformante sunt la un  nivel rezonabil, în timp ce majoritatea grupurilor bancare străine prezente pe piaţă îşi menţin angajamentele în privinţa regiunii, în opinia agenţiei de rating.
   
"Totuşi, intensificarea reticenţei investitorilor (faţă de risc, n.r.) ar putea pune presiune pe leu, care se depreciază din decembrie. O depreciere puternică şi prelungită în continuare a leului faţă de euro ar putea avea impact asupra calităţii activelor, întrucât ponderea împrumuturilor în valută în sold este ridicată", potrivit analistului.
   
Fitch nu exclude posibilitatea unei retrageri "semnificative" de depozite de la subsidiarele elene din România în cazul în care Grecia intră în încetare de plăţi şi iese din zona euro, situaţie în care BNR ar putea fi nevoită să intervină dacă fondurile instituţiilor de credit nu sunt suficiente. Până în prezent, retragerile de depozite din băncile elen din România par să fi fost moderate, iar România are un sistem de asigurare a depozitelor.
   
Dependenţa de fonduri de la băncile părinte din Grecia este, de asemenea, un motiv de îngrijorare, însă potrivit Fitch finanţările acordate subsidiarelor sunt, în cea mai mare parte, pe termen lung.
   
Băncile din Rusia şi Turcia ar fi cei mai probabili candidaţi pentru achiziţii dacă o ieşire a Greciei din zona euro ar duce la apariţia pe piaţa din regiune a unor active bancare ieftine. Unele bănci din Rusia au ambiţii de extindere în Europa Centrală şi de Est, în timp ce instituţiile de credit din Turcia s-ar putea implica, având în vedere proximitatea geografică şi situaţia solidă a capitalului.
   
România ar putea fi afectată puternic de o agravare a crizei din Grecia prin declinul exporturilor către zona euro, o consecinţă a acutizării crizei datoriilor în uniunea monetară, a declarat analistul. Pentru anul în curs, Fitch se aşteaptă la o încetinire a exporturilor în raport cu anul anterior. În acelaşi timp, legăturile în privinţa investiţiilor străine directe sunt mai slabe decât în cazul altor state, precum Bulgaria, Serbia sau Macedonia.
   
Planurile României de aderare la zone euro în 2015 sunt în pericol mai mult din cauza unei posibile neîndepliniri a cerinţelor, decât din cauza unui eventual impact al ieşirii Greciei din uniunea monetară.
   
"Până în prezent, nici România şi nici Bulgaria nu au arătat intenţia unor reţineri în privinţa aderării la euro. Din contră, şi-au exprimat angajamentul politic. Întârzieri în aderarea la euro sunt mai probabile ca rezultat al unor întârzieri în implementarea cerinţelor de aderare la uniunea monetară", a spus analistul.
   
Sistemul bancar din România are nevoie de reducerea creditării în valută şi de o majorare a finanţării obţinute pe piaţa locală, pentru a putea rezista mai bine la viitoare perioade de stres, potrivit agenţiei.

Parteneri
Parteneri
sati