Antena 3 CNN Economic Banci Parlamentul European introduce reguli dure privind bonusurile bancherilor

Parlamentul European introduce reguli dure privind bonusurile bancherilor

Parlamentul European introduce reguli dure privind bonusurile bancherilor
08 Iul 2010   •   22:57

Parlamentul European a aprobat reguli mai stricte privind bonusurile acordate bancherilor şi cerinţe de capital pentru a evita riscurile mari în sectorul bancar.

Europarlamentarii au adoptat la Strassbourg  o limitare a primelor în bani pentru bancheri şi a stabilit reguli mai dure privind rezervele de capital pe care băncile trebuie să le păstreze.

"La doi ani de la criza financiară globală, aceste reguli noi mai dure privind bonusurile vor transforma cultura primelor şi vor pune capăt primelor pentru asumarea de riscuri excesive," declara europarlamentarul Arlene McCarthy.

"O cultură a bonusurilor pe termen scurt şi de mare risc au adus haos în economia globală, iar contribuabilii au plătit preţul. Deoarece băncile nu au reuşit să facă reformele, acum le facem noi în locul lor," preciza Mccarthy.

Potrivit legislaţiei, bonusurile în cash pentru bancheri vor fi limitate la 30 procente din bonusul total şi 20 la sută pentru primele deosebit de mari. Conform noilor reglementări, numai 30% din bonusurile în numerar vor putea fi plătite pe loc, iar restul pe parcursul a până la cinci ani.

Noua lege urmează să fie aprobată săptămâna viitoare şi de miniştrii de Finanţe ai celor 27 de state membre, iar prevederile acesteia vor intra în vigoare la începutul anului 2011.

Sectorul bancar avertiza că restricţiile ar putea afecta concurenţa Europei în beneficiul centrelor din Wall Street şi Hong Kong.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bonusuri Parlament European
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close