Antena 3 CNN Economic Banci Prima tranşă a împrumutului de la FMI va fi rambursată de BNR din surse proprii, nu de la bugetul de stat

Prima tranşă a împrumutului de la FMI va fi rambursată de BNR din surse proprii, nu de la bugetul de stat

Prima tranşă a împrumutului de la FMI va fi rambursată de BNR din surse proprii, nu de la bugetul de stat
Sursa foto: imprumut fmi
18 Aug 2009   •   15:02

Pima tranşă a împrumutului de la FMI, de 5 miliarde de euro, va fi rambursată de BNR din surse proprii şi nu de la bugetul de stat, iar sumele care vor veni la buget din următoarele tranşe conduc la economii de dobânzi, precizează Ministerul Finanţelor în replică la declaraţiile lui Bogdan Olteanu, anunţă Mediafax.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că premierul a miniţit când a spus că românii nu vor plăti ei datoria către FMI, menţionând că fiecare român cu loc de muncă va suporta 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima tranşă.

"Prima tranşă a împrumutului de la FMI, în sumă de 5 miliarde euro, a fost contractată de către Banca Naţională a României, pentru susţinerea balanţei de plăţi. Acest împrumut nu reprezintă datorie publică potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr 64/2007 privind datoria publică, rambursarea urmând să fie efectuată din sursele proprii ale BNR . Prima tranşă de la Fondul Monetar Internaţional a avut ca destinaţie consolidarea rezervelor valutare ale ţării iar fondurile respective au jucat un rol important în reducerea rezervelor minime obligatorii în valută ale băncilor româneşti, ajutând la crearea de lichidităţi corespunzătoare în piaţa monetară", arată comunicatul Ministerului Finanţelor Publice.

Finanţele spun că, din cauza deteriorării condiţiilor macroeconomice şi a majorării ţintei de deficit bugetar pentru anul 2009 la 7,3% de la 4,6 %, aproape jumătate din finanţarea deficitului bugetar se va realiza din surse externe şi din împrumuturi de la Comisia Europeană, Banca Mondială şi o parte din următoarele două tranşe de la Fondul Monetar Internaţional, ceea ce diminua costurile cu plata dobânzilor.

"Dobanda estimată este de până la 4% pentru împrumuturile aferente pachetului de finanţare externă, comparativ cu radamentele titlurilor de stat emise pe piaţa internă de 10,5-10,75 % pe an în prezent", spun cei de la MFP.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu (PNL) a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că fiecare român cu loc de muncă va plăti, indirect, 1.800 de euro pentru cele 9 miliarde de euro din prima tranşă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: FMI imprumut FMI BNR
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close