Antena 3 CNN Economic Banci RBS a păgubit bugetele Marii Britanii şi Statelor Unite cu 500 mil. lire

RBS a păgubit bugetele Marii Britanii şi Statelor Unite cu 500 mil. lire

RBS a păgubit bugetele Marii Britanii şi Statelor Unite cu 500 mil. lire
Sursa foto: RBS
13 Mar 2009   •   15:49

Royal Bank of Scotland (RBS), prezentă şi în România, a participat cu cel puţin 25 miliarde lire sterline la scheme internaţionale pentru evitarea plăţii taxelor în timpul anilor săi de dezvoltare, neplătind la bugetele Marii Britanii şi Statelor Unite 500 de milioane de lire, transmite The Guardian.

Acum, banca este controlată în proporţie de 70% de stat, iar conducerea a desfiinţat departamentul responsabil cu astfel de practici controversate. Aceasta este prima dată când o bancă importantă recunoaşte existenţa unor astfel de scheme.

"Ideea că luăm bani de la stat cu o mână, iar pe cealaltă o băgăm în buzunarele contribuabililor este total greşită. Nu e o cale sustenabilă de a face afaceri", spun surse din interiorul RBS, citate de publicaţia britanică.

Fostul şef RBS, Sir Fred Goodwin, are o pensie de 700.000 lire pe an. Conducerea băncii a tolerat extinderea masivă a unor operaţiuni internaţionale vizând creşterea profitului prin evitarea taxelor. Acest gen de afaceri nu este ilegal, dar se bazează pe exploatarea slăbiciunilor din legislaţia referitoare la sistemul fiscal din diferite state.

Potrivit The Guardian, există 13 astfel de afaceri, iar multe dintre acestea utilizează facilităţi din Insulele Cayman ºş Caraibe. Operaţiunile implică "investiţii" de ordinul a miliarde de dolari.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: RBS Marea Britanie
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close