Antena 3 CNN Economic Biz News 10 ani după gratii pentru directorul de la Jidvei

10 ani după gratii pentru directorul de la Jidvei

10 ani după gratii pentru directorul de la Jidvei
05 Feb 2007   •   20:28

Fostul director al Jidvei a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi trebuie să plătească aproape un milion de euro daune societăţii viticole. Omul a furat pur şi simplu etichetele producătorului de vin, în sensul că le-a trecut pe firma sa pentru a încasa drepturile de marcă. L-au ajutat şase subalterni, care au luat pedepse cu suspendare, dar interesant este altceva - câte idei îi poate veni unui director hotărât să îşi căpuşeze firma. Oricum asta s-a întâmplat pe vremea în care Jidveiul era de stat. În 1999 firma s-a privatizat, patronul a sesizat imediat şmecheria dar de atunci şi până acum s-au judecat. Paguba reclamată de Jidvei împotriva lui Toader Ignat, fostul director, este de două milioane 500 de mii de euro.

Omul îşi trecuse pe firma proprie toate etichetele vinurilor de Jidvei. Este vorba de 12 etichete, sub care se vând vinurile din Podgoria Jidvei încă din 1970. Când a văzut că lucrurile încep să iasă la lumină, Ignat a încercat să muşamalizeze totul. A adunat, cu subalternii săi, toate documentele compromiţătoare, a dat să le scoată din firmă şi a căzut în ditamai flagrantul organizat de poliţie. Fusese supravegheat, iar expertizele contabile ulterioare au dovedit totul. Dar procesul a durat mai bine de cinci ani de zile. S-a încheiat abia acum, când Ignat a fost declarat vinovat iar înregistrarea etichetelor pe numele lui a fost anulată. El trebuie să stea 10 ani în închisoare şi să plătească daune la Jidvei de 800 de mii de euro. Instanţa a admis aşadar mai puţin de jumătate din prejudiciul reclamat de cei de la Jidvei.

Însă pentru Toader Ignat povestea nu s-a încheiat. Cât au scotocit după povestea cu etichetele, anchetatorii au descoperit şi alte afaceri nu tocmai curate ale fostului director de la Jidvei. Omul făcea afaceri şi cu combustibili, vânzând benzine de cracare şi combustibil M pentru a umfla acciza statului. O evaziune de opt miliarde de lei, care chiar nu mai contează când ai de stat 10 ani în puşcărie şi de dat 25 de miliarde.

BizBazar

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close