Antena 3 CNN Economic Biz News 2010 vine cu concedieri, salarii mai mici şi taxe mai mari pentru bugetari

2010 vine cu concedieri, salarii mai mici şi taxe mai mari pentru bugetari

2010 vine cu concedieri, salarii mai mici şi taxe mai mari pentru bugetari
Sursa foto: Bugetari
22 Dec 2009   •   10:23

Bugetul pe 2010 vine cu surprize neplacute mai ales pentru cei angajaţi la stat. Vor urma concedieri, lefuri mai mici şi taxe mai mari. În plus, bugetarii rămân fără tichetele de masă. Deficitul bugetar pentru 2010 este estimat la 6,66% din PIB, în scădere cu 1,23% faţă de acest an. Din cauza împrumuturilor repetate făcute de Guvern, datoria publică a crescut în 2009 cu 7,37 miliarde de euro.

Conform proiectului bugetului de stat pentru anul viitor, noul Guvern va interzice instituţiilor publice centrale şi locale să acorde angajaţilor tichete de masă, tichete cadou şi tichete de vacanţă. Guvernul nu a fost în stare să încaseze la bugetul de stat sumele necesare pentru funcţionarea statului şi a fost nevoit să se împrumute pentru a plăti pensiile şi salariile.

La începutul acestui an, România avea o datorie publică de aproape 110 miliarde de lei, echivalentul a peste 21% din PIB. La sfârşitul lunii octombrie, datoria a urcat până la 138 miliarde de lei şi a ajuns la 27,6% din PIB, iar în ultimele două luni ale anului a mai urcat cu 2,3 procente, conform datelor prezentate de Ministerul Finanţelor Publice.

Până la sfârşitul lui 2009, datoria publică a ţării va ajunge la 35,55 miliarde de euro. Asta înseamnă că fiecare român are datorii de 1.639 de euro, făcute de statul român. Numai împrumuturile făcute pe bandă rulantă în acest an au făcut ca datoria publică să crească în 2009 cu 30,95 miliarde de lei, adică aproximativ 7,37 miliarde de euro. Acest lucru aduce fiecărui român încă 340 de euro de achitat din cauza incapacităţii guvernamentale, scrie Jurnalul Naţional.

Datoria se va simţi în scăderea nivelului serviciilor medicale, a învăţământului, în reducerea investiţiilor pe care statul le va face în şosele şi drumuri. În plus, dacă economia nu-şi va reveni rapid, acoperirea datoriilor acumulate de stat va duce la majorări de taxe şi impozite şi la şomaj printre bugetari.

Antena 3

×
Subiecte în articol: salarii mici
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close