Antena 3 CNN Economic Biz News 40 de litri de benzină costă mai PUŢIN de 3 lei! Ţara în care se întâmplă minunea asta este în colaps

40 de litri de benzină costă mai PUŢIN de 3 lei! Ţara în care se întâmplă minunea asta este în colaps

40 de litri de benzină costă mai PUŢIN de 3 lei! Ţara în care se întâmplă minunea asta este în colaps
de O.P.    |    21 Mai 2013   •   08:53

Un rezervor de 40 de litri cu benzină super 95 costă mai puţin de un dolar în Venezuela. În afară de faptul că are cea mai ieftină benzină din lume, Venezuela trebuie să importe o treime din consumul său, ceea cea îi ruinează finanţele, având în vedere că este şi producător şi exportator mondial de petrol, notează ziarul ABC, citat de Agerpres.

Este greu de imaginat că astfel de contradicţii pot avea loc în ţara considerată al cincilea producător de ţiţei cu o industrie petrolieră care era altădată mândria naţională şi un punct de referinţă mondial din punct de vedere al eficienţei, înainte să ajungă pe mâinile regimului chavist.

După ultimele două devalorizări ale monedei, la cursul de 4,30 şi apoi de 6,30 de bolivari pentru un dolar, decretate anul acesta de guvernul lui Nicolas Maduro, preţul benzinei a scăzut şi mai mult: un litru de benzină super 95 a ajuns să coste de la 0,022 dolari la 0,015 de dolari, raportat la rata de schimb oficială.

Preţul benzinei nu a fost niciodată legat de factori fiscali sau de politicile electorale. De 17 ani încoace preţul la benzină a rămas îngheţat. De un an însă Venezuela importă benzină şi motorină din SUA, în cantitate de 100.000 de barili pe zi, ceea ce reprezintă 30% din consumul său. Iar subvenţiile pentru import reprezintă cheltuieli de 1,7 miliarde de dolari pe an.


 

×
Subiecte în articol: benzina
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close