Antena 3 CNN Economic Biz News A intrat în vigoare noua taxă de poluare auto

A intrat în vigoare noua taxă de poluare auto

A intrat în vigoare noua taxă de poluare auto
Sursa foto: masini
20 Feb 2009   •   10:55

Noua taxă de poluare auto, redusă cu o treime faţă de valoarea triplată la sfârşitul anului trecut şi dublă comparativ cu suma stabilită la momentul introducerii, în luna iulie 2008, a intrat în vigoare joi, 19 februarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă a Guvernului, transmite Mediafax..
Taxa de poluare auto a fost micşorată de către guvernanţi, comparativ cu valoarea triplată pe 15 decembrie 2008, printr-o ordonanţă de urgenţă.
Actul normativ, care a apărut joi seară în Monitorul Oficial, prevede termene precise în care proprietarii de vehicule trebuie să se încadreze pentru a-şi înmatricula la vechea valoare a taxei autoturismelor achiziţionate înainte de 15 decembrie, când taxa s-a triplat.
Prin urmare, cei care deţin maşini second-hand de import şi care au cumpărat sau lansat o comandă fermă pentru un autovehicul înainte de 15 decembrie 2008, dar nu l-au înmatriculat încă, pot să depună actele necesare achitării taxei auto la valoarea veche în maxim 20 de zile calendaristice.
Termenul de 20 de zile pentru depunerea actelor începe la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial, joi, 19 februarie.
Diferenţa de bani va fi înapoiată contribuabililor, la cerere, în maxim 45 de zile de la data depunerii cererii şi a documentaţiei necesare.
Pentru a calcula cuantumul taxei la nivelul din iulie, cererea şi documentele, înregistrate la autoritatea fiscală competentă, se vor completa în 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, împreună cu cartea de identitate a vehiculului, În cazul maşinilor rulate cumpărate din alte state, este necesar un document în caer să apară data primei înmatriculări a acestora şi rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonomă "Registrul Auto Român" sau rezultatul evaluării individuale.
Un ordin al miniştrilor Mediului şi Finanţelor Publice va stabili procedura de restituire, în termen de 30 de zile de la data publicării ordonanţei.
De acest prevederi nu vor beneficia persoanele care au cumpărat autovehicule în vederea înmatriculării în România după 15 decembrie 2008 şi care au plătit taxa pe poluare până la data intrării în vigoare a ordonanţei, adică 19 februarie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close