Antena 3 CNN Economic Biz News Administratorul Fondului Proprietatea a cumpărat masiv acţiuni BRD şi Petrom şi în trei luni şi-a majorat investiţiile în Romania de cinci ori

Administratorul Fondului Proprietatea a cumpărat masiv acţiuni BRD şi Petrom şi în trei luni şi-a majorat investiţiile în Romania de cinci ori

Administratorul Fondului Proprietatea a cumpărat masiv acţiuni BRD şi Petrom şi în trei luni şi-a majorat investiţiile în Romania de cinci ori
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Catalin Ciocan    |    06 Mai 2011   •   14:24

Grupul Franklin Templeton, care administreaza Fondul Proprietatea (FP), si-a crescut puternic investitiile in actiunile romanesti de la inceputul anului, ajungand la o expunere de peste 78 milioane de dolari, de 5,5 ori mai mare fata de sfarsitul anului trecut.

Fondurile Templeton au cumparat masiv actiuni BRD si OMV (Petrom), dupa ce la sfarsitul anului trecut principalele plasamente erau in actiunile SIF-urilor. Titlurile BRD si Petrom au inregistrat unele dintre cele mai mari cresteri de la inceputul acestui an, aducand investitorilor castiguri de 20-30%.

Templeton a ajuns sa detina, prin mai multe fonduri, actiuni BRD in valoare de peste 40 milioane de dolari, reprezentand mai mult de jumatate din portofoliul de investitii pe bursa locala.  La  Petrom, fondurile Templeton controleaza titluri in valoare de 20 milioane de dolari. Fondurile detin cumulat 1,24% din capitalul social al BRD si 0,24% din Petrom.

Reprezentantii Franklin Templeton nu au oferit comentarii pe marginea investitiilor realizate pe piata romaneasca pana la publicarea acestui articol.

Franklin Templeton investeste pe bursa locala prin intermediul a cinci fonduri, dintre care trei sunt inregistrate in Luxembourg, iar restul in Statele Unite. Desi unele dinte fondurile Franklin Templeton au acelasi nume, acestea se deosebesc prin faptul ca fondurile din Statele Unite sunt oferite doar investitorilor de pe piata americana, in timp ce fondurile din Luxemburg sunt disponibile investi¬torilor de pe pietele internationale.

Cel mai mare fond prin care Templeton investeste pe piata romaneasca este Templeton Frontier Markets Fund, cu plasamente la sfarsitul lunii martie in valoare de peste 55 milioane de dolari. Alaturi de titluri BRD si Petrom, fondul mai detine actiuni la cele cinci SIF-uri, in valoare de 10,8 milioane de dolari.

Dintre companiile romanesti, fondurile Templeton mai au actiuni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in valoare totala de 3,1 milioane de dolari, si la dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contracter (IMP), in suma de 1,7 milioane de dolari.

Templeton investeste pe piata locala de mai multi ani, dar pana acum plasamentele acestuia erau modeste, din cauza lichiditatii reduse a titlurilor listate la Bursa de la Bucuresti.  Franklin Templeton a preluat anul trecut administrarea Fondului Proprietatea (FP), iar oficialii grupului s-au angajat totodata sa promoveze piata de capital romaneasca in fata investitorilor straini.

Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuti investitori ai lumii si presedintele executiv al Templeton Asset Manage¬ment, spunea la inceputul anului ca grupul cau¬ta activ oportunitati de investitii in Ro¬mania si este optimist in privinta pers¬pec¬tivelor pietei de capital locale.
Fondul Proprietatea a fost constituit in decembrie 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost confiscate, in mod abuziv, de regimul comunist. FP detine actiuni la cele mai importante companii energetice din Romania, controland, printre altele,  cate 20% din Petrom si Hidroelectrica, 15% din Romgaz si Transgaz si 10% din Nuclearelectrica. Activele Fondului se ridicau la 4 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie, in timp ce valoarea pe Bursa a acestuia este de 1,8 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: Fondul Proprietatea BRD Petrom
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close