Antena 3 CNN Economic Biz News Adrian Vasilescu: ANPC să sancționeze băncile care plătesc 10% la depozite şi cer dobânzi de 35% la credite

Adrian Vasilescu: ANPC să sancționeze băncile care plătesc 10% la depozite şi cer dobânzi de 35% la credite

Adrian Vasilescu: ANPC să sancționeze băncile care plătesc 10% la depozite şi cer dobânzi de 35% la credite
18 Noi 2008   •   13:20

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, a declarat marți că ANPC ar trebui să se sesizeze în privința băncilor care plătesc 10% la depozite şi cer dobânzi de 35% la credite. "Mă întreb ce condiţii ale pieţei s-au schimbat, ca să ai o marjă de trei şi jumătate. BNR nu mai merge pe aceeaşi mână cu ANPC, care trebuie să îşi ia rolul în primire şi să ia măsuri. Va fi foarte complicat, pentru că ne trebuie structuri specializate", a spus Vasilescu, potrivit Mediafax.
În cadrul Uniunii Europene, rolul de supraveghere bancară și politică monetară este separat de protecția clientului, a mai adăugat Vasilescu. În România, Banca Națională primește încă foarte multe reclamații de la clienți nemulțumiți, în special de la persoanele fizice.
Consilierul BNR a mai precizat că băncile româneşti se concentrează mult mai puternic pe piaţa internă deoarece nu mai au resurse de la băncile-mamă, adică de la instituţiile de credit din Uniunea Europeană. În aceste condiții, economisirea a devenit o prioritate pentru băncile românești. "Această economisire în bănci este adevărat că poate ucide bursa, dar aceasta depinde şi de morile de vânt pe care trebuie să le construim repede, pentru a face faţă vântului puternic",a mai spus Adrian Vasilescu.
Potrivit consileirului BNR, după publicarea ordonanţei de urgenţă privind ridicarea plafonului de garantare retragerile masive din conturile bancare s-au diminuat.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Adrian Vasilescu
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close