Antena 3 CNN Economic Biz News Adrian Vasilescu (BNR): 2014-2015, faza de avânt economic pentru România

Adrian Vasilescu (BNR): 2014-2015, faza de avânt economic pentru România

Adrian Vasilescu (BNR): 2014-2015, faza de avânt economic pentru România
Sursa foto: Foto: indonesia.gr
de M.Z.    |    17 Oct 2013   •   22:45
România va intra în faza de avânt economic în 2014 sau 2015, a estimat, joi, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la o conferinţă pe tema investiţiilor străine.
 
"Faza de tranziţie este foarte accentuată în România. Ne aşteptăm ca România să iasă, probabil, în 2014 sau 2015, din faza de tranziţie şi să intre în faza de avânt economic, iar atunci şi investiţiile străine vor fi mai multe", a spus Vasilescu, potrivit Agerpres.
 
El a subliniat că pe plan global foarte puţine companii au fost firme de pionierat care au investit atunci când "nisipurile sunt mişcătoare", şi investitorii aşteaptă de obicei să se aşeze lucrurile.
 
"Ceea ce nu ştiu însă investitorii este că România se află printre puţinele ţări din lume care sunt într-adevăr foarte bune platnice. Foarte multe state s-au confruntat cu foarte multe încetări de plăţi. Sunt negre rubricile şi la americani, şi la germani, şi la francezi, şi la englezi. La greci nu mai vorbesc, sunt zeci şi zeci de intrări în încetare de plăţi. România a avut doar două încetări de plăţi, în 1931 şi 1981, în condiţii foarte speciale. Alte situaţii în care România să nu îşi plătească datoriile sau să nu asigure angajamentele din contractele de investiţii nu există", a precizat reprezentantul BNR.
 
Adrian Vasilescu a menţionat că investiţiile străine directe în România se cifrează la 60 miliarde euro, din care 60% sunt investiţii în industrie. Peste 70% din exporturile României sunt asigurate de companii în care capitalul străin deţine peste 10%.
 
Consilierul BNR a mai subliniat că exporturile României au crescut masiv începând din 2014 şi au depăşit de 4-5 ori exporturile din perioada Ceauşescu, când nu au depăţit niciodată 10 miliarde de dolari.

 

×
Subiecte în articol: Adrian Vasilescu
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close