Antena 3 CNN Economic Biz News Adrian Vasilescu: Dacă va fi o nouă "recesiune mare" în SUA, s-ar putea să fie şi în România

Adrian Vasilescu: Dacă va fi o nouă "recesiune mare" în SUA, s-ar putea să fie şi în România

Adrian Vasilescu: Dacă va fi o nouă "recesiune mare" în SUA, s-ar putea să fie şi în România
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Oct 2011   •   13:43
Declanşarea unei noi recesiuni în SUA ar putea determina o nouă recesiune şi în România. Declaraţia fost făcută de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, în contextul afirmaţiilor făcute recent de premierul Emil Boc şi de afaceristul Dinu Patriciu privind posibilitatea revenirii recesiunii.

"Sunt mulţi proroci în lumea asta. Şi Roubini (economistul american Nouriel Roubini care a avertizat în 2007 că va urma o criză a creditelor) spune că va fi o nouă recesiune mare în America. Dacă va fi o nouă recesiune mare în America, s-ar putea să fie şi la noi. Pentru că asta e lumea în care trăim, pentru că America exportă bogăţie, dar sunt momente în care exportă criză sau recesiune", a explicat Vasilescu, citat de Mediafax.

Potrivit oficialului BNR, România se află într-un paradox în acest moment, acela că există o criză economică, dar nu şi una financiară, iar distincţia trebuie să fie una clară.

"Deschideţi o carte foarte interesantă din această epocă scrisă de Thomas Friedman de la New York Times, unul dintre cei mai mari comentatori financiari - Lexus şi măslinul. El arată din timpul crizei din '97 din Asia de Sud Est ce înseamnă în Thailanda o criză financiară. El se plimbă prin Bangkok într-un taxi, citeşte ziarul şi vede că moneda naţională s-a prăbuşit cu 30%. Toate activele s-au prăbuşit cu 30%. Băncile au căzut una după alta, iar şoferul de taxi trecând prin faţa mai multor bănci zice moarte, moarte, moarte. Să zicem mulţumesc lui Dumnezeu că în România nu a căzut nicio bancă, că toate băncile sunt în picioare, că nu avem criză financiară şi acesta e un lucru foarte important, avem stabilitate financiară pe un fond de criză economică", a mai spus Vasilescu.

Primul-ministru Emil Boc a declarat recent că pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet înlăturat. De aceea, Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, precum manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea doar a investiţiilor care se justifică.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat marţi că un al doilea val de recesiune este garantat în Europa.

 

×
Subiecte în articol: Adrian Vasilescu recesiune SUA România BNR
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close