Antena 3 CNN Economic Biz News Adrian Vasilescu: România e încă într-o perioadă critică, iar criza continuă

Adrian Vasilescu: România e încă într-o perioadă critică, iar criza continuă

Adrian Vasilescu: România e încă într-o perioadă critică, iar criza continuă
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Mar 2011   •   23:33

România este încă într-o perioadă critică, iar criza continuă, a spus joi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, precizând că această situaţie ne va obliga să avem un alt stil de viaţă, informează Mediafax.

În plus, Vasilescu a ţinut să atragă atenţia că încă se fac confuzii între recesiune şi criză. "Chiar dacă vom avea şansa să ieşim din recesiune, rămânem cu criza. Această criză schimbă lumea şi ne obligă să avem un alt stil de viaţă", a precizat consilierul guvernatorului BNR.

Ieşirea din recesiune va reprezenta primul pas pentru depăşirea crizei economice, acest din urmă proces fiind unul de durată, a spus joi premierul Emil Boc.

În urmă cu trei săptămâni, prim-ministrul preciza că, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, România va ieşi oficial din recesiune.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara atunci că România nu a ieşit din criză, iar "declaraţiile superoptimiste şi superrealiste" ale lui Emil Boc, Traian Băsescu şi Elena Udrea despre ieşirea din criză nu se confirmă în realitate.

Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, mai puţin decât estimările oficiale ale autorităţilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar în trimestrul patru PIB a avansat uşor, cu 0,1%, în termeni reali, faţă de trimestrul anterior.

După creşterea uşoară din ultimul trimestru al anului 2010, economia României ar putea ieşi tehnic din recesiune dacă va înregistra creştere şi în primele trei luni ale acestui an.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produsului Intern Brut (PIB) faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşteri uşoare de 0,1% în trimestrul al treilea din 2009 şi un avans de 0,3% în trimestrul doi din 2010.

FMI mizează pe reluarea creşterii economice în acest an, deşi nu exclude în totalitate posibilitatea ca România să rămână în recesiune pentru al treilea an consecutiv, însă şansele pentru un astfel de scenariu sunt de sub 10%, spune, în februarie, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close