Antena 3 CNN Economic Biz News AFP: România a ieşit din recesiune după al doilea trimestru al lui 2010

AFP: România a ieşit din recesiune după al doilea trimestru al lui 2010

AFP: România a ieşit din recesiune după al doilea trimestru al lui 2010
13 Aug 2010   •   12:13

România a ieşit din recesiune după al doilea trimestru al lui 2010, notează jurnaliştii de la AFP care citează un raport al INS. Jurnaliştii mai scriu însă că autorităţile române se aşteaptă la o contracţie a economiei, pentru tot anul 2010.

Produsul intern brut al României a crescut în trimestrul II din acest an, conform datelor Institutului naţional de Statistică. Majorarea este de 0,3%, comparativ cu trimestrul I. Totuşi, faţă de prima jumătate a anului 2009, PIB-ul a înregistrat o scădere de 1,5%.

Analizele Institului National de Statistica corespund previziunilor analiştilor şi experţilor FMI: o uşoară creştere economică în al doilea trimestru şi o scădere în următoarele două trimestre. Au apărut şi primele consecinţe ale anunţului INS: Bursa a avansat cu 0,5%.

Din toamna anului 2008 PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, cu o excepţie în trimestrul trei din 2009. Autorităţile române şi FMI mizează pe o revenire a economiei în 2011, când PIB ar putea creşte cu 1,5 ? 2%.

Situaţia este însă mai bună în Europa. Germania a înregistrat cea mai mare creştere economică din ultimii 23 de ani. Saltul de 2,2% se datorează investiţiilor şi exporturilor. Veşti bune şi pentru Franţa. Economia acestei ţări a crescut cu 0,6%. Acest lucru se datorează investiţiilor corporatiste şi cheltuielilor de consum, spun analiştii.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: România recesiune AFP
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close