Antena 3 CNN Economic Biz News Africa de Sud, statul cu cea mai mare rată a şomajului şi cu o putere de cumpărare de 10.000 dolari anual

Africa de Sud, statul cu cea mai mare rată a şomajului şi cu o putere de cumpărare de 10.000 dolari anual

Africa de Sud, statul cu cea mai mare rată a şomajului şi cu o putere de cumpărare de 10.000 dolari anual
14 Iun 2010   •   17:02

Cupa Mondială aduce în atenţia mass media prosperitatea statului Africa de Sud şi problemele cu care se confruntă acesta de pe urma crizei economice. Africa de Sud este cel mai dezvoltat stat african, iar puterea de cumpărare atinge aici 10.000 de dolari anual.

Însă nici statul african nu a fost ocolit de criză. Vineri, sindicatele şi guvernul au semnat un acord prin care au evitat o grevă ce ar fi afectat sectorul public chiar în debutul Cupei Mondiale.

Africa de Sud beneficiază de o economie puternică, deşi inegalitatea între membrii societăţii este mare. Potrivit The Economist şi Le Temps, statul din sudul continentului african deţine nu mai puţin de 90% dinr ezervele mondiale de platină, 80% din totalul de mangan, 40% din aur şi 70% din crom.

Le Temps scrie că exporturile Africii de Sud au crescut la 200% în 2008 şi au atins 91 de miliarde de dolari, adică 33% din Produsul Intern Brut. Datoria publică a atins 23% din PIB, nivel la jumătate faţă de nivelul din 1994.

Investiţiile sunt un proces frecvent în Africa de Sud, mai ales din partea Chinei. Schimburile bilaterale între China şi Africa de Sud au atins în 2009 120 de miliarde de dolari.

Însă investiţiile nu dau naştere locurilor de muncă, iar Africa de Sud are cea mai mare rată a şomajului din lume, după Zimbabwe.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Africa de Sud Cupa Mondiala 2010
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close