Antena 3 CNN Economic Biz News Agricultura a salvat economia. Jumătate din creşterea economică din 2013 a venit din roadele pământului

Agricultura a salvat economia. Jumătate din creşterea economică din 2013 a venit din roadele pământului

Agricultura a salvat economia. Jumătate din creşterea economică din 2013 a venit din roadele pământului
Sursa foto: Foto: www.wallpaperspictures.net
18 Feb 2014   •   09:13

Agricultura a salvat anul trecut economia. Jumătate din creşterea economică din 2013, record în Uniunea Europeană, a venit din roadele pământului. Comerţul şi construcţiile, vedetele de altădată, nu au mai impresionat anul trecut.

Cu o creştere de 3,5 % anul trecut, România a luat medalia de aur la creşterea economică în Europa. Dar, fără un an agricol bun, avansul economiei nu ar fi depăşit 1,7 %. Restul cade în sarcina industriei şi a exporturilor, care au mers ca pe roate, mai ales datorită industriei auto.

Dar specialiştii averizează că, fără consum intern, evoluţia economiei este incertă. Ramuri importante, precum comerţul şi construcţiile, îi tot aşteaptă pe români să cheltuiească mai mult.

De-a lungul anilor, din 1990, economia a avut parte de trei recesiuni şi trei perioade de creştere susţinută. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în 1991, de aproape 13 %. Patru ani mai târziu aveam parte de o creştere record de 7,1 %. A urmat o nouă perioadă de scădere, cea mai drastică a fost de aproape 5 l% în 1997. Din 2000 şi până în 2008, am avut parte de o creştere neîntreruptă, cea mai mare fiind înregistrată în 2004: 8,5%. În 2009, economia s-a prăbuşit din nou, cu 6,6 %.   




×
Subiecte în articol: agricultura Economia României
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close