Antena 3 CNN Economic Biz News Alimentele în România, cu o treime mai ieftine decât în UE. Salariile noastre ajung la jumătate din media europeană

Alimentele în România, cu o treime mai ieftine decât în UE. Salariile noastre ajung la jumătate din media europeană

Alimentele în România, cu o treime mai ieftine decât în UE. Salariile noastre ajung la jumătate din media europeană
Sursa foto: Foto: oklahomafarmreport.com
de M.Z.    |    22 Iun 2013   •   10:19

Alimentele în România sunt cu aproape o treime mai ieftine decât cele din Uniunea Europeană, însă acesta nu este un motiv de bucurie, pentru că salariul e doar jumătate din media UE. 


Carnea pe care o cumpără românii din magazine costă aproape la jumătate faţă de media Uniunii Europene. În ceea ce priveşte pâinea şi cerealele, preţul la noi este de 63% din preţul mediu european. Laptele, brânza şi ouăle au preţuri apropiate de nivelul din spaţiul comunitar.

Per total, preţurile alimentelor în România reprezintă 67% din media Uniunii.

Grav este că nivelul de trai din ţara noastră este şi cel mai scăzut: 48%, mai exact. La aproximativ acelaşi nivel se situează şi vecinii noştri bulgari. Preţurile alimentelor acolo reprezentă 68% din media Uniunii Europene, în timp ce indicele nivelului de trai se plasează la jumătate din media europeană.

În Ungaria, alimentele sunt şi mai scumpe decât la noi. Costă 81% din preţul mediu, în timp ce puterea de cumpărare se plasează la 61% din media Uniunii. Nemţii o duc cel mai bine. Au preţuri mici şi salarii mari. Preţurile alimentelor depăşesc cu doar şase procente media Uniunii, în timp ce indicele nivelului de trai este de 121%. 
 

×
Subiecte în articol: alimente România
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close