Antena 3 CNN Economic Biz News Alimentele se vor scumpi în medie cu până la 30%, la nivel mondial în următorul deceniu

Alimentele se vor scumpi în medie cu până la 30%, la nivel mondial în următorul deceniu

Alimentele se vor scumpi în medie cu până la 30%, la nivel mondial în următorul deceniu
Sursa foto: Foto: Intact Images
18 Iun 2011   •   10:45

Preţurile alimentelor la nivel mondial vor creşte în medie cu până la 30% în următorul deceniu, întrucât producţia de cereale nu va ţine pasul cu avansul cererii, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citate de Wall Street Journal.

Volatilitatea preţurilor, care a afectat pieţele agricole în ultimii ani, va deveni ceva obişnuit, din cauza producţiei mai reduse, a afirmat OCDE într-un raport comun cu Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU.

Schimbările climatice, care vor cauza o variaţie anuală mai mare a recoltelor, şi declinul rezervelor la nivel mondial vor face tot mai dificilă asigurarea alimentelor pentru pentru circa un miliard de persoane la nivel mondial.

"Creşterea lentă a cantităţii disponibile faţă de cererea ridicată subliniază proiecţia unor preţuri mari şi mai volatile pentru produsele agricole", se arată în raport.

Costul cărnii de pasăre urmează să crească cu 30%, iar cel al cărnii de porc cu 20%, din cauza consumului mai mare din statele emergente. Preţurile cerealelor vor deveni mai scumpe din acest motiv, cu circa o cincime, din acelaşi motiv, estimează OCDE.

Creşterea producţiei mondiale va încetini la 1,7% pe an, de la 2,6% în ultimul deceniu, ca urmare a stagnării în statele dezvoltate.

 

×
Subiecte în articol: alimente cereale schimbari climatice
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close