Antena 3 CNN Economic Biz News Alte veşti proaste pentru UE. Standard & Poor's a retrogradat ratingul Fondului de sprijin al zonei euro

Alte veşti proaste pentru UE. Standard & Poor's a retrogradat ratingul Fondului de sprijin al zonei euro

Alte veşti proaste pentru UE. Standard & Poor's a retrogradat ratingul Fondului de sprijin al zonei euro
de O.P.    |    17 Ian 2012   •   06:21
După ce a redus nota de ţară a mai multor state ale Uniunii Europene, agenţia a aplicat aceeaşi sancţiune întregului Fond de sprijin pentru zona euro.

Decizia este văzută ca un apel la consolidarea Fondului prin contribuţia Germaniei şi a altor ţări care îşi păstrează ratingul maxim, cel puţin pentru moment. Standard & Poor's a retras Fondului European de Stabilitate Financiară calificativul maxim "triplu A", pentru obligaţiunile pe termen lung.

Decizia era aşteptată, după ce Franţa şi Austria, cotate până acum tot cu triplu A, fuseseră şi ele retrogradate. Agenţia a precizat că Fondul şi-ar putea redobândi nota maximă dacă primeşte garanţii suplimentare de la Germania şi celelalte ţări europene cotate, în continuare, cu nota maximă. Banca Centrală Europeană crede, şi ea, că Fondul trebuie consolidat.


Ministerul german de Finanţe a exclus, însă, orice intervenţie pentru susţinerea Fondului european. Acesta trebuia să poată oferi, la nevoie, credite de 440 de miliarde de euro, dar, în prezent, nu dispune decât de 250 de miliarde.

Suma ar fi insuficientă dacă ar trebui salvată o ţară ca Italia. În acest timp, guvernul francez încearcă să minimalizeze importanţa reducerii notei sale de ţară de către Standard & Poor's.

Oficialităţile de la Paris subliniază că o altă agenţie de rating, Moody's, a confirmat, pentru moment, calificativul "triplu A" pentru Franţa. Ieri, bursele au fost în general calme iar Franţa a reuşit să plaseze obligaţiuni de peste 8 miliarde de euro, cu dobânzi în scădere.


 


×
Subiecte în articol: zona euro Standard & Poor's retrogradare
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close