Antena 3 CNN Economic Biz News Amendă RECORD pentru POLUARE. Compania amendată a deversat ilegal deşeuri toxice timp de câteva zeci de ani

Amendă RECORD pentru POLUARE. Compania amendată a deversat ilegal deşeuri toxice timp de câteva zeci de ani

Amendă RECORD pentru POLUARE. Compania amendată a deversat ilegal deşeuri toxice timp de câteva zeci de ani
Sursa foto: Foto: www.inspirationgreen.com
04 Apr 2014   •   10:51

Compania petrolieră americană Anadarko Petroleum a acceptat să plătească o amendă de 5,15 miliarde de dolari în cadrul unei înţelegeri cu Departamentul Justiţiei din SUA pentru stingerea mai multor procese privind poluarea. Aceasta este mai mare sumă câştigată de guvernul american într-o astfel de speţă, arată Financial Times.
 
Cu toate acestea, amenda este cu mult mai redusă faţă de sancţiunea maximă de 14,2 miliarde de dolari propusă în luna decembrie de o instanţă din SUA. Guvernul american şi colectivul de reclamanţi asociaţi în procese împotriva Anadarko au cerut iniţial daune de 25 miliarde de dolari.
   
Acţiunile companiei au urcat cu 14,5% după anunţarea înţelegerii.
   
Dosarul se referă la activităţile companiei energetice Kerr-McGee, preluată în 2006 de Anadarko. Kerr-McGee a fost acuzată că a deversat deşeuri toxice, inclusiv toriu, creozot şi uraniu, la mai mult de 4.000 de locaţii din SUA pe o perioadă de câteva zeci de ani.
   
Aproximativ 88% din suma obţinută de guvern în înţelegere va fi distribuită către administraţiile statale asociate în proces, către triburile Navajo şi agenţii de protecţie a mediului, cu scopul de a curăţa locaţiile afectate. Restul de 12% va merge într-un fond destinat despăgubirii populaţiei afectate.

×
Subiecte în articol: poluare
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close