Antena 3 CNN Economic Biz News Analişti: Noi scăderi de salarii şi concedieri dacă va fi aplicat al doilea plan al Guvernului Boc

Analişti: Noi scăderi de salarii şi concedieri dacă va fi aplicat al doilea plan al Guvernului Boc

Analişti: Noi scăderi de salarii şi concedieri dacă va fi aplicat al doilea plan al Guvernului Boc
25 Iun 2010   •   18:50

Mediul de afaceri reacţionează violent faţă de varianta B a Guvernului Boc. Managerii firmelor din România au previziuni sumbre pentru următoarea perioadă. Majorarea taxelor va creşte şomajul, va alunga investitorii, va duce la o nouă scădere a salariilor şi chiar la noi concedieri. Se va alege praful de tot, susţin oamenii de afaceri.

?Cea mai rea variantă ar fi creşterea impozitelor într-o perioadă în care toate ţările din jurul nostru le scad. Am acţionat împotriva economiei?, spune Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri?.

?Eu am spus că nu i-aş da domnului Boc nici măcar un chioşc să conducă. Aş vrea să-l văd pe Videanu cum îi dă o carieră de marmură s-o conducă după ce nu va mai fi ministru sau pe Elena Udrea că-i lasă un hotel în administrare.

Oamenii de afaceri propun şi un plan de relansare. Cu orice literă vrea Executivul. Acceptă un TVA de 20%, dar un impozit de 10% pentru firmele care au un profit mai mic de 200.000 de euro şi de 20%, dar un impozit de 10% pentru firmele care au un profit mai mic de 200.000 de euro şi de 20% pentru cele mari, care au profit mai mare de 200.000 de euro.

?Vă garantez că s-ar aduna mult mai mulţi bani la bugetul de stat pemntru că noi suferim toţi de evaziune fiscală şi de neînregistrarea veniturilor?, spune omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

?Dacă am acţiona la reducerea CAS s-ar reduce evaziunea şi am avea o creştere de încasări la buget?, spune Pogonaru.

Oamenii de afaceri avertizează că va urma un val de reduceri de salarii şi alte concedieri în sistemul privat. Iar numărul falimentelor va exploda în cel mai scurt timp.

?Îi loveşte foarte mult. Şi de când a început criza, numai în ei s-a dat. Ei au avut de suferit, şi povara restructurărilor, a intrărilor în şomaj, a intrării în faliment?, spune Bogdan Baltazar, consultant financiar.

În plus, de aproape o lună, patronii de plâng de vânzări la jumătate pe anumite segmente. Consumul va fi foarte afectat. Concret, oamenii vor cumpăra mai puţin, iar încasările vor scădea. Impozitul pe profit se va aplica la câştiguri mai reduse. Asta înseamnă că şi banii colectaţi la buget vor fi mai puţini.

Observator

 

×
Subiecte în articol: somaj Boc guvern
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close