Antena 3 CNN Economic Biz News Analiştii prevăd o înjumătăţire a creşterii economice a României în 2009

Analiştii prevăd o înjumătăţire a creşterii economice a României în 2009

Analiştii prevăd o înjumătăţire a creşterii economice a României în 2009
23 Noi 2008   •   14:52

Creşterea economică va încetini anul viitor, scăzând la mai puţin de jumătate faţă de ritmul din 2008, care este estimat la peste 8%. Potrivit specialiştilor, primele semne ale crizei economice se vor resimţi încă din ultimul trimestru al acestui an, pentru că PIB-ul va coborî spre 6%. Opiniile analiştilor privind primul trimestru din 2009, sunt diferite. Ei spun că sunt prea multe incertitudini care planează asupra economiei.
Unii analişti se aşteaptă chiar la o recesiune a economiei în România. Şi asta în condiţiile în care se anticipează cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB şi o creştere a datoriei publice de peste 16% din produsul intern brut. Analiştii străini sunt de părere că rata de creştere a PIB-ului se va reduce şi va depinde mult de gradul de disponibilitate a creditelor, care nu a fost până în prezent ridicat.
Totodată, experţii străini au observat că cele mai multe state sunt optimiste în ceea ce priveşte perspectiva exporturilor şi a investiţiilor străine directe. În ciuda unui optimism aparent, toţi analiştii români şi-au modificat perspectivele privind evoluţia economiei în ultimele luni ale acestui an.
Specialiştii români susţin că este posibil ca ultimul trimestru al acestui an să fie mai slab decât ne-am obişnuit în ultima vreme. Dar chiar şi aşa, trimestrul al patrulea al României, va fi mult mai bun în comparaţie cu cele ale ţărilor din regiune. Conform analiştilor, sectorul serviciilor va fi cel mai puternic afectat de criză, mai ales pe partea de intermediere financiară, dar şi construcţiile, şi industria.
Pe de altă parte, specialiştii sunt de părere că agricultura ar putea avea o pondere importantă la creşterea economică. O stopare bruscă a activităţii de creditare ar putea conduce chiar la un impact negativ asupra activităţii economice, avertivează analiştii.
Antena 3

×
Subiecte în articol: crestere economica produs intern brut
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close