Antena 3 CNN Economic Biz News Analiştii străini: Preţul minim este unul rezonabil, oferta Petrom va avea succes. Intermediarii ar fi dorit însă un preţ mult mai mic

Analiştii străini: Preţul minim este unul rezonabil, oferta Petrom va avea succes. Intermediarii ar fi dorit însă un preţ mult mai mic

Analiştii străini: Preţul minim este unul rezonabil, oferta Petrom va avea succes. Intermediarii ar fi dorit însă un preţ mult mai mic
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Catalin Ciocan    |    19 Iul 2011   •   13:26
Pretul minim anuntat de statul roman azi este unul “rezonabil” si oferta Petrom ar trebui sa se incheie cu succes, spun analistii unora dintre cele mai mari grupuri financiare din regiune.   Pe de alta parte, consortiul de intermediari, care a mers in fata investitorilor straini pentru a promova tranzactie, propusese guvernului un pret minim de 0,33 lei/actiune, cu 11% mai redus fata de pretul anuntat de Guvern.

Statul roman vinde pachetul de 9,84% din Petrom la un interval de pret cuprins intre un minim de 0,3708 lei/actiune si un maxim de 0,46 lei/actiune, valoarea totala a ofertei fiind in aceste conditii intre 484-610 milioane de euro.

Analistii straini cred ca pretul final de oferta va fi doar usor peste pretul minim.

“Pretul minim anuntat azi este in linie cu asteptarile noastre. Am spus anterior ca ma astept ca pretul final sa fie cu cel putin 15% mai jos fata de pretul maxim anuntat la inceputul ofertei. Avand in vedere pretul minim facut public azi, ma astept in continuare ca pretul final sa fie doar cu putin peste acest nivel si oricum mai aproape de pragul minim decat cel maxim”, a declarat Peter Csaszar, analist in cadrul grupului KBC.

Aceasta a adaugat ca se asteapta ca minimum 80% din actiuni sa fie subscrise (pragul stabilit de stat pentru ca oferta sa fie incheiata cu succes), mentionand totodata ca este greu de estimat daca subscrierile vor depasi acest nivel.

In acelasi timp, Thomas Unger, analist pe piata de petrol si gaze in cadrul Erste Group, considera ca pretul este unul rezonabil, fiind totodata usor sub ultimul pret de ieri de la Bursa, ceea ce era de asteptat.

„ Avand in vedere ca noi avem o tinta de pret de 0,5 lei pe actiunile Petrom la 12 luni, orice este sub 0,4 lei consideram ca este foarte atractiv. Cred ca va exista cerere pentru actiuni, iar pretul final va fi usor peste pretul minim”, a precizat Unger. 

Pretul minim anuntat azi de Ministerul Economiei, Ion Ariton, reprezinta valoarea medie la care s-au tranzactionat actiunile Petrom la Bursa in ultimele 52 de saptamani. De altfel, pretul maxim de 0,46 lei/actiune reprezenta valoarea maxima a actiunilor in aceeasi perioada de tranzactionare.

Totusi, consortiul de intermediari, din care fac parte alaturi de rusii de la Renaissance Capital, si brokerii locali de la EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital, recomandasera Guvernului un pret minim de 0,33 lei/actiune. Intermediarii au luat pulsul investitorilor, fiind saptamana trecuta in road-show-ul de promovare a ofertei la Londra, Viena si Frankfurt, unde au discutat cu peste 30 de investitori. Anterior, analistii consortiului intrasera in contact cu peste 100 de investitori cu care au discutat pe marginea ofertei Petrom. Road-show-ul va continua saptamana asta cu alte capitale europene, urmand sa se incheie la Bucuresti.

Un pret minim de 0,33 lei/actiune ar fi insemnat un discount de peste 28% fata de pretul maxim si de 13,4% fata de ultimul pret de ieri de la Bursa, fiind totodata cu peste 17% comparativ cu pretul inainte de anuntarea detaliilor ofertei. Pretul de 0,3708 lei/actiune este doar cu 2,7% sub ultimul pret de ieri si cu circa 7% sub nivelul la care se tranzactionau actiunile inainte de momentul cand a fost facut public pretul maxim. 

Oficialii din Guvern au spus ca in primele zile de la lansarea ofertei, gradul de subscriere a fost mic, dar cred ca situatia se va imbunatati pana la sfarsitul acestei saptamani, avand in vedere ca investitorii institutionali asteapta de regula ultimele zile pentru a subscrie.

 „Consideram ca este un pret real si fezabil de pornire si ne asteptam ca la finalul tranzactionarii sa incasam mai mult decat aceasta valoare pe actiune. Semnalele din piata sunt bune si Romania devine o tara atractiva pentru investitori, lucru confirmat de cresterea ratingului de tara la categoria investment grade de catre agentia Fitch. (...) Sunt convins ca vor depasi acel nivel 80%, deci va fi o subscriere 100% si va fi o actiune reusita aceasta vanzare a actiunilor”, a declarat ministrul Ion Ariton.

Reprezentantii Renaissance Capital au evidentiat la finele saptamanii trecute o serie de motive pentru care investitorii asteapta un discount fata de pretul de la Bursa, spunand, printre altele, ca toate ofertele secundare din Europa din ultima perioada s-au facut cu discount fata de pretul dinainte de anuntul tranzactiei. Acestia mai spuneau ca investitorii straini asteapta sa fie “recompensati” si pentru faptul ca isi asuma riscul de a intra pe o piata mica, cum este cea din Romania.

Oferta Petrom se va incheia vineri, pe 22 iulie. Investitorii care au lansat ordine de subscriere la preturi mai mici decat nivelul anuntat azi de Guvern au timp pana atunci sa-si modifice ordinele, daca bineinteles vor dori sa faca acest lucru. Ordinele depuse la preturi mai mari decat nivelul minim nu vor putea fi modificate.

×
Subiecte în articol: Petrom guvern
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close