Antena 3 CNN Economic Biz News Analiză: Germania va înregistra un record de scădere a PIB - 7%

Analiză: Germania va înregistra un record de scădere a PIB - 7%

Analiză: Germania va înregistra un record de scădere a PIB - 7%
Sursa foto: economia germana
24 Mar 2009   •   12:52

Germania este în faţa celei mai mari căderi a unei ţări occidentale din cauza crizei economice, pe măsură ce şomajul se apropie de cinci milioane de persoane. Statul se află aproape de prăbuşire, potrivit unor studii ale institutelor economice şi ale băncilor.
Commerzbank aprecia că producţia este posibil să se contracte cu 6-7 procente în acest an deoarece recesiunea afectează exportul. De altfel, comenzile externe industriale au scăczut cu 37% în ultimul an.

"Recenta prăbuşire a comenzilor ne obligă să facem o revizuire în scădere a preveviziunilor economice. Comenzile din luna ianuarie s-au prăbuşit într-un ritm dramatic ce nu are precedent în epoca postbelică," declara Jörg Kramer, economistul şef al băncii.
De altfel alte institute se grăbesc să îşi revizuiască estimările după ce la finalul iernii a devenit evident că economia germană nu se simte bine. IMK Institute a dus estimarea sa la minus cinci la sutp, iar RWI Institute avertiza că şomajul ar putea ajunge la cinci milioane de persoane la finalul anului viitor.
În plus, efectele sociale crescânde este de aşteptat să aibă un impact şi asupra peisajului politic din Germania, după alegerile din această toamnă.
Kramer aprecia că economia germană suferă atât de mult deoarece 40% din PIB vine din export. O altă ţară care este de aşteptat să înfrunte aceleaşi distrugeri în acest an este Japonia (-7%), un alt exportator.
Banca se aşteaptă ca PIB-ul Italiei să scadă cu 4,5%, SUA- 4 procente, Marea Britanie- 3,9%, iar Franţa - 3,5%.

Cancelarul Angela Merkel aprecia că Germania are nevoie de un deceniu pentru a reconstrui sistemul său economic distinct, o piaţă liberă ţinută sub control de o protecţie a bunăstării şi ordine puternică. Statul şi-a asumat un rol neobişnuit în economie, prin aprobarea unui pachet de stimulare a cheltuielilor şi analizează naţionalizarea instituţiei de creditare în dificultate Hypo Real Estate Holding AG.
Adresându-se unor bancheri la Berlin, ea a declarat că acest grad de amestec în piaţa liberă trebuie inversat deîndată ce criza financiară globală va fi sub control.
Totuşi, aprecia că Germania ar avea nevoie de 10 ani pentru a-şi reconstrui sistemul.

Atunci contribuabilii trebuie să primească înapoi ceea ce au plătit pentru a salva sistemul economic, a mai spus ea.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Angela Merkel scadere economica Germania
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close