Antena 3 CNN Economic Biz News Angajatorii vor reţine, plăti şi declara contribuţiile pentru drepturile de autor

Angajatorii vor reţine, plăti şi declara contribuţiile pentru drepturile de autor

Angajatorii vor reţine, plăti şi declara contribuţiile pentru drepturile de autor
Sursa foto: Foto: Antena 3
07 Sep 2010   •   17:58

Persoanele care obţin venituri din drept de autor nu vor mai fi nevoite să depună declaraţiile şi să realizeze plata contribuţiilor. Aceste obligaţii vor reveni firmelor angajatoare, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă al Guvernului. Firmele vor avea obligaţia să depună în fiecare lună câte o declaraţie cu evidenţa persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, informează Mediafax.

"Obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi de asigurări pentru şomaj (...) revine plătitorului de venit", se arată în proiect. Angajatorii au obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie care să cuprindă evidenţa nominală a persoanelor care încasează venituri profesionale, altele decât cele salariale.

Potrivit documentului, plătitorii de venit au obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate.

La sfârşitul lunii trecute, în unităţile în care s-au depus declaraţiile pentru drepturile de autor s-a creat haos, fiind luate cu asalt de oameni. Asta pentru că normele metodologice la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 58/2010, pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul Fiscal, stipulau plata contribuţiilor de către beneficiari.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: drepturi de autor angajator contributie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close