Antena 3 CNN Economic Biz News Angela Merkel despre economia Germaniei: "Suntem într-o situaţie critică"

Angela Merkel despre economia Germaniei: "Suntem într-o situaţie critică"

Angela Merkel despre economia Germaniei: "Suntem într-o situaţie critică"
Sursa foto: angela merkel
02 Dec 2009   •   15:11

Berlinul se pregăteşte să achiziţioneze obligaţiuni "toxice" de 10 miliarde euro, pentru a curăţa sistemul bancar şi cere deblocarea acordării de credite, care sunt încă refuzate pentru 53% din marile companii industriale germane, scrie Gândul.

"Suntem într-o situaţie critică", a declarat cancelarul german Angela Merkel, într-un discurs radiodifuzat, mărturisindu-le germanilor că Guvernul trebuie să ia măsuri urgente pentru evitarea unei noi crize financiare. Băncile germane vor continua să înregistreze pierderi şi în 2010 şi trebuie "ajutate" din nou cu bani publici, în timp ce 53% din marile companii industriale nu au acces la credite.

Aşa arată economia germană la două luni de când creştin-democraţii (CDU), în frunte cu Merkel, au câştigat un nou mandat în fruntea ţării, împreună cu un nou partener de guvernare (liberali - FDP).

Uşoara creştere a exporturilor în septembrie 2009 (3,8% faţă de august) nu va putea diminua scăderea cu 15% a exporturilor Germaniei.

Firmele au supravieţuit, de-a lungul lui 2009, datorită celor 70 de miliarde din planul de stimulare a economiei, folosit pentru a evita concedierile.

La un an de la recesiune, patronatele se revoltă că nu pot accesa la credite. "În primul rând, băncile care au o mare responsabilitate, pentru că la ele este rădăcina crizei economice şi financiare", spune un document al Federaţiei Industriilor Germane.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Angela Merkel
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close