Antena 3 Economic Biz News Anunţul care afectează întreaga Românie. S-ar întâmpla pentru prima dată din 2006

Anunţul care afectează întreaga Românie. S-ar întâmpla pentru prima dată din 2006

de O.P.    |    15 Apr 2013   •   08:22
Anunţul care afectează întreaga Românie. S-ar întâmpla pentru prima dată din 2006

Într-un nou raport, Fitch Ratings a avertizat că toate ţările CEE-5 - Polonia, Ungaria, Republica Cehă, România şi Bulgaria - vor trebui să pună în aplicare reforme structurale pentru o viitoare creştere economică având aceeaşi direcţie cu veniturile din restul UE, scrie NewEurope Online, citat de Agerpres.

Agenţia de rating estimează că media ponderată în creşterea PIB pentru toate cele cinci ţări se va ridica la 1,2% în acest an, o creştere de 0,6% faţă de anul trecut. Deşi este o cifră medie ce maschează mari diferenţe între cele cinci naţiuni de la izbucnirea crizei economice în 2008. Ratele recente de creştere pentru CEE-5 reflectă recesiunea generală din întreaga UE începând cu primul trimestru al anului 2008. În Ungaria, ea s-a deteriorat cel mai mult, în jos cu 0,6%, România a suferit o reducere de 0,5% a creşterii, urmată de Bulgaria şi Republica Cehă, care ambele şi-au văzut economiile contractate cu circa 0,1%.

Cu toate acestea, Polonia iese in evidenţă de departe ca cea mai de succes ţară în ultimii cinci ani, cu o creştere ameţitoare de 14% din creşterea PIB-ului. Fitch constată că cererea internă a fost o problemă semnificativă pentru CEE-5 anul trecut, lăsând regiunea într-o stare mai săracă în comparaţie cu zona euro.

Polonia are de obicei o cerere internă sănătoasă, dar agenţia de rating afirmă că pentru anul trecut, ea a reprezentat doar 0,1 puncte procentuale de creştere, în scădere cu 3,4 puncte procentuale din 2011. Această tendinţă a fost reprodusă de Republica Cehă şi Ungaria, dar Bulgaria şi România au fost excepţii, unde cererea internă a fost mult mai puternică datorită creşterilor salariale de 6,3% şi 1,2% respectiv, rezultând în consum mai mare al gospodăriilor.

Fitch a dezvăluit în raport că datele pentru prima parte a acestui an sugerează că încrederea consumatorilor este redusă în întreaga CEE-5, cu şomajul de asemenea aşteptat să crească, ce ar putea ajunge chiar şi 10% în întreaga regiune pentru prima dată după 2006.

×
Subiecte în articol: somaj

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close