Antena 3 CNN Economic Biz News Asia, numărul 1 în lume până în 2030. Va surclasa SUA şi Europa la un loc, potrivit tendinţei globale

Asia, numărul 1 în lume până în 2030. Va surclasa SUA şi Europa la un loc, potrivit tendinţei globale

Asia, numărul 1 în lume până în 2030. Va surclasa SUA şi Europa la un loc, potrivit tendinţei globale
11 Dec 2012   •   12:14

Asia va obţine din ce în ce mai multă putere astfel încât, până în 2030, ea va surclasa SUA şi Europa la un loc în ceea ce priveşte numărul populaţiei, produsul intern brut (PIB) şi investiţiile, se arată într-un document al National Intelligence Council intitulat Tendinţe globale 2030.

Această tendinţă globală a fost menţionată şi într-un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), şi publicat de AFP, care arată că, până în 2016, China va deveni prima putere mondială, depăşind SUA.

În raportul privind creşterea mondială OCDE mizează pe o creştere a economiei mondiale în medie de 3% pe an, cu diferenţe marcante între economiile de piaţă emergente şi cele din ţările avansate.

"Echilibrul puterii economice se va răsturna semnificativ în următorii 50 de ani", potrivit organizaţiei din care fac parte cele mai bogate state de pe planetă.

"Criza economică pe care am văzut-o în ultimii cinci ani se va încheia, dar lumea copiilor şi a nepoţilor noştri va fi poate net diferită de a noastră", a apreciat secretarul general al OCDE, Angel Gurria, citat în studiul menţionat.

"Ca urmare nivelului puternic de creştere, PIB-ul total al Chinei şi al Indiei îl va depăşi pe cel al G-7 (Grupul celor şapte mari economii mondiale) până în 2025. El va fi de 1,5 ori mai mare până în 2060, în timp ce în 2010, acesta reprezenta mai puţin de jumătate din PIB-ul G7", precizează OCDE.




În raport se mai arată că, până în 2060, SUA vor fi depăşite şi de India.

Cu toate acestea, analiştii de la National Intelligence Council (NIC), din cadrul CIA, consideră că economia Chinei poate atinge cote însemnate însă nu va ajunge curând o superputere, precum cea a SUA, scrie BBC.

"Este important să ajungi prima putere mondială. (...) Asta nu înseamnă neapărat că prima putere mondială va deveni şi o superputere", susţine Mathew Burrows, analist NIC.




×
Subiecte în articol: asia
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close