Antena 3 CNN Economic Biz News Atenţie la roaming! Utilizatorii trebuie să primească un SMS de atenţionare la graniţă

Atenţie la roaming! Utilizatorii trebuie să primească un SMS de atenţionare la graniţă

Atenţie la roaming! Utilizatorii trebuie să primească un SMS de atenţionare la graniţă
Sursa foto: Clientii de telefonie mobila trebuie sa primeasca un SMS prin care sa stie ca intra in zona de roaming
11 Aug 2009   •   13:08

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) verifică zilele acestea, la graniţele ţării, primirea mesajelor scurte care trebuie să avertizeze utilizatorii despre intrarea în roaming a telefonului mobil, conform unui comunicat al Autorităţii, remis către Antena3.ro. În unele cazuri, aceste mesaje sosesc cu întârziere, de aceea ANCOM atrage atenţia celor care au activat serviciul de roaming şi care locuiesc sau călătoresc în zonele de graniţă ale ţării că, deşi se află pe teritoriul României, este posibil ca telefonul lor mobil să se conecteze automat la reţele de telefonie mobilă din ţările vecine. Astfel, ei utilizează serviciile operatorilor la tarife de roaming, iar ele sunt, de regulă, mult mai ridicate decât în cazul utilizării telefoanelor în reţelele operatorilor din România.

Utilizatorii nu sunt întotdeauna avertizaţi imediat printr-un mesaj text (SMS) despre faptul că telefonul lor s-a conectat la o reţea a unui operator dintr-o ţară vecină, pentru că uneori există întârzieri în recepţionarea mesajului SMS transmis. În plus, numai operatorii din statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia să-şi informeze utilizatorii prin transmiterea unui SMS în cazul în care aceştia intră în roaming. De aceea, utilizatorii trebuie să acorde mai multă atenţie reţelei în care este conectat telefonul mobil, mai ales în zonele de graniţă cu Serbia, Republica Moldova şi Ucraina.

Conform comunicatului, Autoritatea avertizează utilizatorii care călătoresc sau locuiesc lângă graniţele ţării că există posibilitatea intrării neintenţionate în roaming, în cazul în care selectarea reţelei este setată pe modul ?automat?, atunci când terminalul nu este deservit de reţeaua de origine (?nu are semnal?). Dacă se întâmplă acest lucru, utilizatorul plăteşte convorbirile iniţiate la preţ de roaming, plătind de asemenea şi pentru convorbirile pe care le primeşte.

Pentru a evita aceste situaţii, ANCOM recomandă utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă să configureze în meniul telefonului opţiunea de selectare manuală a reţelei, pentru ca telefonul să nu mai utilizeze automat reţelele operatorilor din ţările vecine. De asemenea, utilizatorii pot solicita operatorului ca activarea serviciului de roaming să se facă numai la cerere. Atenţi trebuie să fie mai ales utilizatorii de cartele preplătite, care au activat serviciul de roaming în mod automat. Dacă niciuna dintre aceste opţiuni nu este convenabilă la un moment dat, este bine ca utilizatorii aflaţi în zona de graniţă să verifice reţeaua în care se află telefonul înainte de a utiliza aparatul.

De asemenea, Autoritatea sfătuieşte utilizatorii ca înainte de a pleca în călătorie să îşi contacteze furnizorul sau să verifice website-ul acestuia, pentru a afla tarifele aplicabile în roaming, care este reţeaua din ţara de destinaţie care oferă cele mai bune tarife, cum poate fi selectată reţeaua preferată şi cum pot fi configurate anumite servicii, cum ar fi căsuţa vocală sau redirecţionarea apelurilor. în roaming.
Dacă se află în călătorie într-un stat membru al Uniunii Europene, utilizatorul trebuie să primească de la furnizorul propriu o înştiinţare prin care să fie informat că utilizează serviciul de voce sau date în roaming, precum şi informaţii personalizate de bază despre tarifele aplicabile de fiecare dată când intră într-un alt stat membru al UE decât România, cu excepţia cazului în care a anunţat furnizorul ca nu doreşte să primească astfel de informaţii.

În majoritatea ţărilor nu se percep tarife pentru mesajele text (SMS) primite în roaming, ci numai pentru cele trimise. Pentru mesajele multimedia (MMS) se percep tarife atât pentru cele primite, cât şi pentru trimise.

Paula Safta, Antena3.ro


×
Subiecte în articol: roaming telefon mobil retea granite SMS
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close