Antena 3 CNN Economic Biz News Au ajuns să plătească 125 de MILIOANE de euro pentru un km de autostradă. Cum au motivat autorităţile suma colosală

Au ajuns să plătească 125 de MILIOANE de euro pentru un km de autostradă. Cum au motivat autorităţile suma colosală

Au ajuns să plătească 125 de MILIOANE de euro pentru un km de autostradă. Cum au motivat autorităţile suma colosală
de O.P.    |    07 Feb 2013   •   12:43

Recordul absolut în România pe proiecte viitoare de autostradă pare a fi secţiunea Piteşti-Sibiu de pe autostrada A1, unde CNADNR a estimat un cost de 27,8 milioane de euro pe km.

Există în Europa însă unele proiecte care fac să se cutremure de invidie toţi constructorii de infrastructură rutieră din România. Mai jos Income Magazine prezinta topul celor mai scumpe lucrari de autostrazi realizate sau proiectate in ultimii ani in Europa :

1. Suedia: 125 mil. euro/km

În Suedia, cea mai scumpă secţiune de autostradă face parte din sistemul de tuneluri Södra Länken. Tronsonul are o lungime de 6 km, din care 4,7 în tunel şi a costat 750 milioane de euro (125 mil. euro/km). Södra Länken este totodată şi al doilea cel mai larg tunel urban (8 benzi în cel mai larg punct) de autostradă din Europa după cel de la Madrid (M30).

Lucrările au început în 1997 şi au fost finalizate în 2004. Proiectul a fost unul dintre cele mai controversate din Suedia însă, în 2008, la numai patru ani de la darea în folosinţă, drumul a atins capacitatea maximă de exploatare.

2.Olanda: 100 mil. euro/km

În Olanda, pe autostrada A4, tronsonul Delft-Rotterdam de 7 kilometri este unul dintre cele mai scumpe aflate în construcţie în lume. Terenul mlăştinos a impus adoptarea unor soluţii de proiectare şi execuţie care au dus costul total pentru cele 7 km la 700 milioane de euro, adica 100 milioane de euro/km. Lucrările au început în toamna anului 2011 şi vor fi finalizate în 2015.

Vedeţi pe ce poziţie se află România, pe www.incomemagazine.ro

×
Subiecte în articol: autostrazi infrastructura
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close