Antena 3 Economic Biz News Banca Centrală Europeană acuză agenţiile de rating de alimentarea crizei

Banca Centrală Europeană acuză agenţiile de rating de alimentarea crizei

de N.B.    |    02 Feb 2012   •   19:15
Banca Centrală Europeană acuză agenţiile de rating de alimentarea crizei Foto: a1social.com

Un raport publicat de Banca Centrală Europeană arată că retrogradările unor ţări din zona euro şi creşterea randamentelor obligaţiunilor se alimentează reciproc, o revizuire în scădere a calificativului unei ţări putând majora costurile de împrumut ale acesteia cu până la un punct procentual, relatează Mediafax.

Agenţiile de rating au fost învinuite de BCE pentru amplificarea crizei în zona euro şi a vulnerabilităţilor statelor luând decizii la momente nepotrivite, care au atenţia pieţelor şi au condus la creşterea costurilor de împrumut ale ţărilor aflate deja sub presiune.

"Pe ansamblu, considerăm că evaluările agenţiilor de rating au afectat puternic piaţa datoriilor suverane din zona euro", se arată în raport.
   
Economistul BCE sugerează că s-a creat un cerc vicios, întrucât nici pieţele şi nici agenţiile nu au penalizat statele europene pornind strict de la evoluţia fundamentelor macroeconomice ci mai curând de la riscul de contagiune, în special după declanşarea crizei în Grecia.

Ţările cu situaţie mai solidă, precum Germania, Austria, Finlanda şi Olanda au beneficiat de creşterea cererii investitorilor pentru active mai puţin riscante, ceea ce le-a scăzut costurile de refinanţare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close